Життя та Стиль
Суспільство
Традиційна пасхальна випічка: 3 неймовірних рецепта
Коли пекти пироги на Великдень і які рецепти вибрати, якщо хочеться смачної здоби до свята.
У 2022 році православні відзначать Великдень 24 квітня. Церква стверджує, що займатися випічкою найкраще в Чистий Четвер, в крайньому випадку - у Велику Суботу. Інші дні, якими багата Страсна седмиця, не підходять для приготування їжі.
УНІАН з'ясував, яка випічка на Великдень, крім пасок, точно сподобається вашим близьким.
Великодній кекс на дріжджах
- борошно - 800 гр
- живі дріжджі - 80 гр
- вершки - 450 мл
- вершкове масло - 200 гр
- цукор - 250 гр
- ванільний цукор - 2 пакетики
- яєчні жовтки - 8 шт
- ізюм - 0,5 склянки
- мигдальні пелюстки - 50 гр
- товчений кардамон -1 ч. л
- товчений мускатний горіх -1 ч. л
- шафран - щіпка (за бажанням)
- сіль - щіпка
Поставити водяну баню і нагріти на ній вершки до кімнатної температури. Розкришити дріжджі і перемішати до повного розчинення. Просіяти два рази дві склянки борошна і всипати в ємність з вершками. Накрити рушником і залишити в теплому місці.
В окремій мисці збити жовтки з цукром, в іншу тарілку просіяти три склянки борошна, додати сіль, мелений кардамон і мускатний горіх, ванільний цукор. Перемішати сухі інгредієнти. Додати їх в опару, яка до того часу підніметься, і перемішати. В кінці з'єднати з розм'якшеним вершковим маслом і збитими жовтками.
Ізюм і мигдаль вимити, обсушити, додати в тісто і ретельно вимісити. Потім знову накрити і залишити в теплому місці на 1.5 - 3 години. Форми для випікання змастити вершковим маслом, присипати борошном. Викласти тісто у форми на 1\3. Знову накрити їх рушником і залишити, щоб тісто піднялося.
Розігріти духовку до 150°C і випікати кекси 20 хвилин, потім збільшити температуру до 180°C і випікати ще 20-25 хвилин. Дістати вироби, не дістаючи з форми, покласти на бік, через 15 хвилин прибрати форму і знову повернути випічку на інший бік, щоб тісто не опало. Готові кекси прикрасити глазур'ю.
Пісочне печиво на Великдень
- борошно - 2 склянки
- розпушувач -1 ч. л
- цукор - 1 склянка
- вершкове масло - 100 гр
- яйце - 1 шт
- ванільний цукор - 2 пакетики
Борошно просіяти разом з розпушувачем два рази у велику ємність, додати звичайний і ванільний цукор. В середині зробити виїмку і вбити яйце, перемішати виделкою. Нарізати вершкове масло кубиками, дати йому трохи розтанути, додати в борошно і розтерти руками до стану крихти.
Замісити тісто, загорнути в плівку і прибрати в холодильник на 1 годину. Розкачати тісто в пласт товщиною 1 см, формами для печива вирізати фігурки. Посипати деко борошном, викласти печиво, Випікати 15 хвилин при 180°C, в кінці прикрасити за бажанням.
Бабка медова - рецепт на Великдень
- борошно - 350 гр
- молоко тепле - 150 мл
- масло вершкове - 120 гр
- цукор - 1 ст. л
- сухі дріжджі - 1 ч. л
- яєчні жовтки - 4 шт
- мед - 4 ст. л
- ізюм - 120 гр
- цедра 1 апельсина
- сіль - щіпка
Борошно просіяти в глибоку ємність, додати сіль, цукор і дріжджі, перемішати. В середині зробити поглиблення, вбити жовтки яєць, збовтати виделкою. Додати тепле молоко і розм'якшене вершкове масло, перемішати. Висипати родзинки і лимонну цедру, замісити тісто в мисці.
Викласти тісто на стіл, посипаний борошном, вимішувати мінімум 10 хвилин. Форму для випічки змастити вершковим маслом, викласти тісто. Накрити рушником або плівкою, залишити на 1 годину. Розігріти духовку до 190°C, випікати пряжку 40-45 хвилин. В кінці перевірити на готовність, при необхідності допекти. Перед подачею на стіл полити медом.