НОВИНИ ДНЯ: До якого моменту будуть заблоковані активи РФ: у Раді ЄС дали відповідь  Передвиборний штаб Гарріс змінює стратегію через тривогу щодо успіхів Трампа, - Reuters  Як приготувати соковиті котлети: що кухарі не рекомендують додавати до фаршу  Коли Геловін 2024 року в Україні: що це за свято, його традиції  Синоптики розповіли, коли в Україні очікувати снігопадів  Зеленський поспілкувався з Фіцо: що сказав глава української держави  Терти не доведеться: простий спосіб приготування дерунів, який вас точно здивуєвсі новини дня
Бізнес
Економіка
21.04.2022 600

НБУ ввів додаткові обмеження на валютні перекази

Національний банк України ввів додаткові обмеження на транскордонні операції громадян. Це зроблено з метою запобігання непродуктивному відтоку капіталу з країни в умовах воєнного стану.

Про це повідомляє прес-службa НБУ.

Так, фізичні особи матимуть змогу здійснювати операції quasi cash (квазі-кеш), використовуючи лише власну іноземну валюту, у межах ліміту 100 тис. грн на місяць (в еквіваленті). Відповідний ліміт також поширюється на транскордонні P2P-перекази.

До операцій quasi cash, зокрема, але не виключно, належать: купівля криптовалют, поповнення брокерських або форекс-рахунків, поповнення електронних гаманців, купівля подарункових сертифікатів, перекази на користь букмекерських компаній, оплата дорожніх чеків.

Водночас із метою підтримки вимушених переселенців з України НБУ визначив, що фізичні особи також мають змогу в межах окремого ліміту у 100 тис. грн на місяць здійснювати транскордонні Р2Р-перекази з рахунків, відкритих у банках у національній валюті. Однак здійснення операцій quasi cash із відповідних рахунків тимчасово заборонено.

"За оцінками Національного банку, відповідні зміни сприятимуть поліпшенню кон’юнктури валютного ринку, що є необхідною передумовою для послаблення обмежень і надалі, а також зменшенню тиску на міжнародні резерви України", - йдеться в повідомленні.

За даними НБУ, значні обсяги купівлі валюти банками для розрахунків із міжнародними платіжними системами створюють певний додатковий тиск на валютний ринок. Зокрема, у березні обсяг чистих перерахувань іноземної валюти українськими банками на користь міжнародних платіжних систем становив 1,7 млрд доларів, а з початку квітня (станом на 18 квітня) - 0,9 млрд доларів.

Впроваджені зміни не стосуються використання платіжних карток за кордоном та в Україні для розрахунків із метою оплати вартості товарів, робіт та послуг, які можуть дійснюватися без обмежень.

Оценка материала:

5.00 / 1
НБУ ввів додаткові обмеження на валютні перекази 5.00 5 1
Бізнес / Економіка
21.04.2022 600
Еще материалы раздела «Економіка»