<
НОВИНИ ДНЯ: "Любимо всіх": Епіфаній розповів, чи благословлятиме одностатеві пари  Як Кремль використовує РПЦ для війни проти України: ISW проаналізував події на Великдень  В Україні 7 травня пройдуть короткочасні дощі, вдень до +26°  "Києво-Печерська лавра звільняється від духовної окупації" – Епіфаній про УПЦ (МП)  Чому зростає ціна бензину і коли вона почне знижуватись  Дощі із грозами: синоптик розповіла, якою буде погода в Україні 7 травня  На окупованій території України ПЦУ стала підпільною церквою — Епіфанійвсі новини дня
Політика
Росія
02.05.2022 820

"Наша нафта стала токсичною": російський експерт передбачив майбутнє кривавої сировини

Перші наслідки від санкцій російська нафта відчула вже у березні, а у травні її чекає далеко непростий період.

В результаті майбутніх санкцій (у вигляді шостого пакету) проти Росії виробництво нафтопродуктів та експорт сировини в РФ значно скоротиться у травні. Чорне золото агресора стало кривавим та токсичним.

Таку думку висловив в інтерв'ю Meduza Олександр Тітов, російський експерт Інституту енергетики та фінансів. Пише "Сьогодні".

"На початку березня була історія з одного боку із санкціями, з іншого боку, з відмовою компаній таких, як BP та SHELL закуповувати російську нафту через репутаційні ризики. Російська нафта стала таким токсичним активом", – розповів він.

Наразі заборону на нафту з РФ затвердили тільки США (нафтопродуктів, зокрема мазуту) та Британія. А це значно вплинуло на російські нафтопереробні заводи, багато з яких розпочали позапланові ремонти через вимушений простої.

Нафтопереробка просіла

За оцінками експерта, у березні нафтопереробка була нижчою на 7,4% (у річному вираженні), а у квітні падіння прискориться до 13-14%. При цьому експорт сирої нафти зростає: на 10,8% у річному вираженні в березні і на 35% у квітні.

"Але я думаю, що ми ще побачимо якісь обмеження з боку ЄС, тому в травні буде просідання і з нафти, і з нафтопродуктів", – зазначає експерт.

Німеччина проти російської нафти

Віцеканцлер та міністр економіки ФРН Роберт Хабек заявив, що Німеччина не блокуватиме ембарго ЄС на нафту з Росії. Про це він повідомив у інтерв'ю каналу ZDF.

Раніше він уже заявляв, що Німеччина скоротила залежність від російських енергоресурсів. Це сталося після повномасштабного вторгнення РФ до України. Хабек заявляв про такі цифри: імпорт нафти з РФ скоротився з 35 до 25%, газу – з 55 до 40%.

Зараз відомо, що мета Німеччини на 2022 рік – знизити залежність до 30%. Досягти майже повної незалежності від російського газу Німеччина має намір до літа 2024 року

"Сьогодні" також писали, як Путін війною в Україні знищує життя простих росіян, і розповідали, як ембарго на нафту змінить їхнє життя назавжди.

Оценка материала:

5.00 / 2
"Наша нафта стала токсичною": російський експерт передбачив майбутнє кривавої сировини 5.00 5 2
Політика / Росія
02.05.2022 820
Еще материалы раздела «Росія»