<
НОВИНИ ДНЯ: Що означає знищення Ту-22М3 та чи поменшає атак на Україну: пояснення експерта  Синоптики розповіли про погоду на вихідні в Україні  Де дешевше жити: Держстат опублікував рейтинг українських регіонів  Освіта мрії. Як школярам з України вступити до Гарварду і що для цього потрібно  Чи довіряють українці офіційним повідомленням про війну: дані опитування  На вихідних в Україні дощитиме, на сході вдень до +22°  Коли у школах Києва продзвенить останній дзвоник: названа датавсі новини дня
Політика
Світ
05.05.2022 580

Венедіктова розповіла про воєнні злочини рф на слуханнях Гельсінської комісії Конгресу США

Генеральний прокурор України Ірина Венедіктова свідчила на слуханнях Гельсінської комісії Конгресу США щодо воєнних злочинів російської федерації в Україні.

630_360_1651747790-257_05.05.22

Як передає Укрінформ, про це Венедіктова написала у Фейсбуці.

“Гельсінська комісія Конгресу США провела слухання щодо воєнних злочинів рф в Україні. Свідчила на слуханнях про жахливі звірства, які вчиняє російська армія на нашій землі: цілеспрямоване бомбардування цивільних об’єктів, вбивства і катування, використання зґвалтувань як зброї”, - заявила Венедіктова.

Генпрокурор заявила, що російська армія скоїла за 70 днів війни понад 9800 воєнних злочинів і “це лише верхівка айсберга”. Вона додала, що деблокада Маріуполя та деокупація територій відкриють для України ще більше жахливих справ для розслідування.

Серед свідків на слуханнях були присутні: посол США у справах глобального кримінального правосуддя Бет Ван Шаак, професор історії Єльського університету Тімоті Снайдер, експерти Московського механізму ОБСЄ, зокрема, професор міжнародного права Вольфганг Бенедек та інші визнані фахівці. Учасники - сенатори та члени Палати представників.

Генпрокурор зазначила, що "червоною ниткою у виступах на слуханнях пройшли також ознаки геноциду українського народу та притягнення до відповідальності головного серійного воєнного злочинця 21 століття". За словами Венедіктової, весь світ бачить заклики до геноциду та переконується, що росіяни вбивають українців просто за їхню національність.

“А депортація наших дітей, щоб стерти їхню ідентичність і виховати росіянами – прямий доказ плану зі знищення України. Надзавдання світової спільноти є напрацювання дієвого міжнародного механізму правосуддя та відповідальності за злочини рф в Україні, що стане інструментом зараз і запобіжником на майбутнє”, - заявила генпрокурор.

Як повідомляв Укрінформ, станом на 4 травня управління Верховного комісара ООН з прав людини (УВКПЛ) зафіксувало 3 238 випадків загибелі та 3 397 випадків поранень цивільного населення України від початку повномасштабного російського вторгнення.

Оценка материала:

5.00 / 1
Венедіктова розповіла про воєнні злочини рф на слуханнях Гельсінської комісії Конгресу США 5.00 5 1
Політика / Світ
05.05.2022 580
Еще материалы раздела «Світ»