<
НОВИНИ ДНЯ: В Україні можна отримати водійські права ще до повноліття, але є нюанс  Нафтопереробка в РФ впала до майже річного мінімуму через дронові атаки, - Bloomberg  Синоптикиня повідомила, коли відступлять холоди і до України повернеться тепло  Яка кількість населення в Україні буде 2050 року: демографи шокували прогнозом  Наближений до Путіна олігарх виведе частину бізнесу з Росії через вплив санкцій  Новий закон про мобілізацію: хто втратить відстрочку та які зміни для її отримання  Синоптикиня Наталка Діденко попередила про потужні дощі та повідомила, коли потеплішаєвсі новини дня
Політика
Світ
08.05.2022 3936

Інститут нацпам’яті випустив ролик, що спростовує ще один радянський міф про Другу світову

Україна 8 і 9 травня відзначатиме День пам’яті та примирення і День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні, і Український інститут нацпам’яті розпочинає інформаційну кампанію до пам’ятних дат новим роликом з циклу «Війна і міф».

Як передає Укрінформ, про це повідомляється на сайті УІНП.

«У 1939–1945 роках ворогом були нацисти, а сьогодні це рашисти – російська версія імперського націоналізму та фашизму. Тому традиційне гасло цих пам’ятних днів «Пам’ятаємо – перемагаємо!» цього року на державному рівні дещо видозмінене і звучить так: «Перемогли нацистів – переможемо і рашистів!», - ідеться у повідомленні.

 

Зазначається, що з огляду на те, що росія системно перекручує та маніпулює моральним спадком учасників Другої світової війни та перемоги над нацизмом, УІНП підготував та оприлюднив добірку ключових смислів, важливих для розуміння і пам’ятання Другої світової війни.

Цьогорічну інформаційну кампанію інститут розпочинає новим роликом, який спростовує міф, що західна допомога за програмою ленд-лізу була незначною і радянський союз міг перемогти у війні з гітлерівською Німеччиною і без допомоги союзників. Насправді підтримка срср за програмою «ленд-ліз» стала одним із вирішальних факторів перемоги, наголошують в УІНП. союз отримував її вже з осені 1941 року. Допомога союзників відіграла вирішальну роль у битві за москву. А знамениті льотчики-аси червоної армії, як Олександр Покришкін чи Амет-Хан Султан, літали на американських літаках.

У відео використані матеріали документальної фотовиставки «Lend-lease – зброя перемоги. Що замовчувала радянська пропаганда», а також матеріали книги «Війна і міф: невідома Друга світова». Відео створене студією Prosto production.

В УІНП нагадали, що традиційним символом пам’яті в ці дні в Україні, як і в Європі, є червоний мак.

Оценка материала:

5.00 / 4
Інститут нацпам’яті випустив ролик, що спростовує ще один радянський міф про Другу світову 5.00 5 4
Політика / Світ
08.05.2022 3936
Еще материалы раздела «Світ»