<
НОВИНИ ДНЯ: США оголосили новий пакет допомоги Україні: що в ньому  Дощі, грози та заморозки: синоптик розказвав, де чекати негоди до кінця тижня  Рецепт рибного супу з лососем  Україна має найвищу в Європі готовність воювати за свою країну  Весняне тепло повертається: на сході й півдні прогнозують до +27°  Дощі не всюди та "цікава" температура. Синоптик дала прогноз на 25 квітня в Україні  Синоптикиня повідомила, коли відступлять холоди і до України повернеться тепловсі новини дня
Життя та Стиль
Суспільство
09.05.2022 550

Огляд погодних умов в Україні на тиждень: 9 - 15 травня 2022

Початок другої декади травня порадує українців відносно спокійними погодними умовами з комфортними температурами, місцями пройдуть невеликі дощі.

Ближче до середини травня атмосферні процеси як на території всієї Європи, так і в Україні набувають все більш літнього характеру. Завдяки надходженню повітряних мас з боку Балканського півострова та районів Середземного моря температура повітря поступово зростає. На фоні переважання поля підвищеного атмосферного тиску та антициклональної діяльності, опади на території нашої країни незначні та випадають лише місцями. Внаслідок метеорологічних умов, що склалися, практично по всій Україні спостерігається надзвичайний рівень пожежної небезпеки (5 клас). Пише meteoprog.ua.

За розрахунками чисельних моделей прогнозу погоди, протягом найближчого тижня ситуація зі зволоженням та рівнем пожежної небезпеки очікується не дуже сприятливою. Короткочасні дощі пройдуть місцями, а їх інтенсивність буде недостатньою для насичення верхнього шару ґрунту необхідною вологою. Температура повітря розподілиться по країні неоднорідно. На Правобережжі очікується цілком літній фон температури, а ось у північних та східних областях все ще буде відносно прохолодно, в окремі ночі із заморозками місцями на поверхні ґрунту.

У понеділок, 9 травня, внаслідок проходження холодного фронту практично по всій території України передбачаються невеликі дощі, місцями з грозами. Сухо буде лише у південній частині та на Поліссі. Вітер очікується переважно північно-західного та північного напрямку, 5 – 10 м/с. Температура повітря вночі становитиме +6…+11 °С, вдень +13…+18 °С, у південній половині до +23 °С.

У вівторок, 10 травня, під впливом антициклону опадів в Україні не очікується, лише на півночі Лівобережжя вдень місцями короткочасні дощі з окремими грозами. Вітер переважно північно-західного напрямку, 5 - 10 м/с. Нічні температури опиняться в межах +2…+7 °С, у Криму, Одеській області та на Закарпатті до +11 °С, вдень повітря прогріється до +13…+18 °С.

У середу, 11 травня, на більшій частині території України утримається погода без опадів. Вітер переважно західного напрямку, 5 – 10 м/с, на крайньому сході до 14 м/с. Мінімальна температура вночі коливатиметься в межах +3…+8 °С, у північних та східних областях +1…+6 °С, на поверхні ґрунту місцями заморозки до -3 °С; вдень +15…+20 °С, в Одеській та західних областях до +23 °С.

У четвер, 12 травня, вночі погода в Україні буде без опадів, а ось вдень активний холодний фронт із заходу принесе у західні, північні та місцями східні області короткочасні дощі з грозами, місцями не виключено випадання граду та шквалисте посилення вітру. У центральних та південних регіонах буде сухо. Температура суттєво підвищиться: вночі +8…+13 °С, вдень +20…+25 °С, у південно-західній частині країни до +28 °С.

У п'ятницю, 13 травня, окремі грозові дощі пройдуть у східних та західних областях, на решті території переважно без опадів. Вітер на Лівобережжі України очікується західний, 5 - 10 м/с, на Правобережжі змінних напрямків, 3 - 8 м/с. Температура повітря вночі становитиме +9…+14 °С, вдень +19…+24 °С, у південних областях до +27 °С.

На вихідні, 14 та 15 травня, очікується активізація циклонічної діяльності у зв'язку з чим на більшій частині території нашої країни пройдуть дощі у супроводі гроз, подекуди можуть спостерігатися шквали та випадання граду. Температурний фон залишиться комфортним у більшості областей. Нічні мінімуми очікуються в межах +10…+15 °С, денні максимуми +20…+25 °С.

Підготував Ігор Кібальчич, кандидат географічних наук, синоптик.

Оценка материала:

5.00 / 1
Огляд погодних умов в Україні на тиждень: 9 - 15 травня 2022 5.00 5 1
Життя та Стиль / Суспільство
09.05.2022 550
Еще материалы раздела «Суспільство»