НОВИНИ ДНЯ: Небезпечна риторика? Чи є загроза від різких заяв Трампа про Зеленського та війну в Україні  Синоптики дали прогноз на п'ятницю і попередили про небезпеку  В Україні 25 вересня без опадів, вдень до +28°  На заході дощі з грозами: прогноз погоди на 25 вересня в Україні  В Україні з середи посилиться вітер, це може погіршити ситуацію з пожежами - синоптики  На заході туман, а в Криму - невеликий дощ: прогноз погоди на 24 вересня  Україні у вівторок прогнозують від 4° до 27° теплавсі новини дня
Політика
Україна
10.05.2022 617

Литва визнала дії рф в Україні геноцидом

Литва визнала, що дії російської армії в Україні є геноцидом українського народу.

630_360_1652175765-495_10.05.22

Як передає Укрінформ, про це Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук повідомив у Фейсбуці.

"Литва визнала дії рф в Україні - геноцидом Українського народу! Дякую Спікерці Сеймасу Вікторії Чміліте-Нільсен та всім депутатам за одноголосне ухвалення цього історичного рішення", - написав він.

Крім того, за повідомленням Голови ВР, у Литві констатують, що росія - "держава, яка підтримує та здійснює тероризм".

"Закликаю весь світ підхопити естафету, щоб пам'ять про масові вбивства українців ніколи не була стерта ворогом!", - наголосив Стефанчук.

Пресслужба литовського парламенту повідомляє, що в зазначеній резолюції Сейм закликав ООН, Європарламент, ПАРЄ, Парламентські асамблеї ОБСЄ та НАТО, парламенти та уряди іноземних держав визнати та переслідувати в судовому порядку геноцид, військові злочини та злочини проти людства, вчинені рф.

Депутати Сейму також виступили за створення Спеціального міжнародного кримінального трибуналу для розслідування та оцінки агресії Росії проти суверенної України і переслідування винних на основі спільних зусиль міжнародної спільноти та відомих в історії прецедентів (Нюрнберг, Токіо, Сьєрра-Леоне, а також інші спеціальні трибунали).

Литовська Республіка братиме активну участь у процесі створення Спеціального трибуналу. При цьому Сейм вважає, що правосуддя здійсниться лише тоді, коли до відповідальності буде притягнуто глав російської держави та інших високопоставлених винних і безпосередніх виконавців.

24 лютого президент рф володимир путін оголосив про початок вторгнення в Україну. Російські війська обстрілюють та знищують ключові об'єкти інфраструктури, проводять масовані обстріли житлових районів українських міст і селищ із використанням артилерії, реактивних систем залпового вогню та балістичних ракет.

Оценка материала:

5.00 / 1
Литва визнала дії рф в Україні геноцидом 5.00 5 1
Політика / Україна
10.05.2022 617
Еще материалы раздела «Україна»