<
НОВИНИ ДНЯ: Виробник Iris-T анонсував передачу Україні ще однієї ЗРК найближчими тижнями  Російські кораблі створюють загрозу в Балтійському морі — очільник МЗС Швеції  Рецепт ніжного "Наполеону" з вишнею  Церковний календар на травень 2024 року: дата Великодня та інших важливих релігійних свят  Дощі чи сонце? Синоптики розповіли, якої погоди чекати в Україні на Великдень  США хочуть дати фінансову допомогу Україні в кредит, але його можуть списати  Приготування домашньої ковбаси зі свинини до Великодня: смакота на святковий стілвсі новини дня
Політика
Україна
13.05.2022 519

У російських «фільтраційних таборах» перебувають тисячі українців – Штати в ОБСЄ

У створених росією на окупованих територіях України "фільтраційних таборах" знаходяться кілька тисяч українців.

630_360_1652375436-116_13.05.22

Як передає кореспондент Укрінформу, про це заявив постійний представник США при ОБСЄ Майкл Карпентер під час засідання Постійної ради ОБСЄ у четвер у Відні.

"За оцінкою Сполучених Штатів, російські війська перемістили щонайменше кілька тисяч українців для обробки в "фільтраційні табори" та евакуювали ще щонайменше десятки тисяч у росію чи на контрольовану росією територію, іноді не повідомляючи евакуйованим їх кінцевий пункт призначення. Лише з Маріуполя, за нашими оцінками, російські сили примусово переселили тисячі мирних жителів на територію росії", - заявив він.

Посилаючись на свідчення очевидців, Карпентер вказав на те, що у цих "фільтраційних таборах" проводять жорстокі допити українців з метою встановлення осіб, які можуть бути пов’язані з українським урядом та військовими або ж просто мають "проукраїнські" погляди.

"За численними свідченнями очевидців, "фільтрація" тягне за собою побиття та катування осіб, щоб виявити, чи мають вони хоча б найменшу лояльність українській державі. Згідно з цими повідомленнями, тих, кого запідозрено у такій лояльності, переводять до так званої "донецької народної республіки", де на них чекає темна доля", - заявив очільник американської місії в ОБСЄ.

Він навів кілька свідчень людей, які пройшли через ці "фільтраційні табори" і розповіли про можливі катування та вбивства.

"Розповіді про цю жорстокість і примусове переміщення відбуваються саме зараз, коли ми говоримо, і ці дії є воєнними злочинами", - заявив Карпентер.

Як повідомляв Укрінформ, очільник української місії в ОБСЄ Євгеній Цимбалюк під час засідання Постійної ради наголосив на необхідності розпуску створених росією на окупованих територіях "фільтраційних таборів", які нагадують фашистські та радянські концтабори.

Оценка материала:

5.00 / 2
У російських «фільтраційних таборах» перебувають тисячі українців – Штати в ОБСЄ 5.00 5 2
Політика / Україна
13.05.2022 519
Еще материалы раздела «Україна»