<
НОВИНИ ДНЯ: Буданов розкрив план зі знищення путінської армії в Україні  Допомога Україні від США: згідно з законопроєктом американська влада має розробити довгострокову стратегію підтримки  Перед вихідними дощів в Україні поменшає, але тепліше не стане  Чи зберігає Україна суверенітет та чи здатна ухвалювати власні рішення: думка громадян  Синоптики попереджають про сильні заморозки: де і коли суттєво знизиться температура  Україну накрило сильне похолодання: де 19 квітня будуть дощі, сніг та заморозки  Чехія планує передати Україні півтора мільйона снарядів до кінця року, - прем'єрвсі новини дня
Політика
Світ
13.05.2022 570

США приготувалися перекрити Росії доступ до частини валютних резервів

Штати мають намір перекрити Росії доступ до частини валютних резервів — у вигляді спеціальних прав запозичення. Проект такого закону, який забороняє операції з цим російським активом, ухвалила в середу палата представників (нижня палата) конгресу США.

Про це повідомляє ZN.ua.

Нагадаємо, що спеціальні права запозичення (СДР, «валюта» Міжнародного валютного фонду) є міжнародним резервним активом, створеним МВФ у 1969 році, і доповнюють офіційні резерви його держав-членів, зазначено у довідці на сайті фонду. Вартість СПЗ заснована на кошику з п'яти валют - долара США, євро, китайського юаня, японської єни та британського фунта стерлінгів. Країни можуть обмінюватися СПЗ між собою і також міняти їх на валюти, нагадує конгрес США.

Прийнятий палатою представників документ забороняє Мінфіну США будь-які операції з обміну СПЗ, які мають Росія або Білорусія.

Американському Мінфіну наказується «наполегливо агітувати» країни, які є членами МВФ, на запровадження такої самої заборони. Також представники США в МВФ мають протистояти розподілу СПЗ на користь Росії чи Білорусії.

Положення документа діятимуть п'ять років після його набуття чинності або доти, доки Росія та Білорусія не припинять «дестабілізуючу діяльність щодо суверенітету та територіальної цілісності України» (у другому випадку заборона для Мінфіну на обмін СПЗ із зазначеними країнами буде скасована через місяць після того, як президент США доповість конгресу про виконання описаної умови).

Росія, згідно з останніми даними (на 1 лютого 2022 року), має резерви в спеціальних правах запозичення на 24,085 млрд доларів в еквіваленті. Зокрема, РФ у серпні 2021 року отримала від Міжнародного валютного фонду 17,5 млрд доларів у вигляді СПЗ у рамках антикризового розподілу коштів фонду.

Оценка материала:

5.00 / 1
США приготувалися перекрити Росії доступ до частини валютних резервів 5.00 5 1
Політика / Світ
13.05.2022 570
Еще материалы раздела «Світ»