НОВИНИ ДНЯ: В Україні 19 березня переважатиме дощова та прохолодна погода  Путін перемагає у виборах у РФ з "рекордним" результатом, - ЦВК  Чи застосує Вашингтон ленд-ліз для України: британський полковник розповів про настрої в США  Путін залякує, проте сам боїться війни з НАТО: в Європі пояснили, навіщо диктатор "сіє страх" на Заході  Коли прийде весняне тепло: прогноз погоди в Україні на п'ять днів  Атака на нафтопереробну галузь Росії: удари українських дронів можуть спричинити кризу — експерт  У порти Одеси незабаром повернуться великі контейнеровози та пороми, - ЗМІвсі новини дня
Життя та Стиль
Суспільство
16.05.2022 577

росіяни «фільтрують» українців у кожному захопленому місті

російські загарбники запровадили процедуру так званої "фільтрації" у кожному тимчасово захопленому українському місті.

Як передає Укрінформ, про це уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова повідомила у Фейсбуці.

Вона зазначила, що, за даними партнерських правозахисних організацій, "фільтрацію" пройшли вже понад 37 тисяч українців. Зараз цю процедуру також проходять люди, які були примусово депортовані до росії.

Для "особливо небезпечних" в ідеологічному розумінні та "неблагонадійних" українців "фільтрація" стає постійною – люди змушені її проходити кожні три дні. Громадян України допитують, ретельно оглядають, при цьому утримують в нелюдських умовах, принижують і катують.

"Це не просто дискримінація українців за ознакою національності, це один з елементів тотального геноциду нашої нації. Ідеї "меншовартості" українського народу, другосортності, штучності української державності – складові україноненависницької ідеології, яку роками зрощувала російська пропаганда і якою сьогодні політичне і військове керівництво рф виправдовує знищення українців", - заявила Денісова.

Вона наголосила, що будь-який примус фізичного чи морального порядку до цивільного населення, зокрема з метою отримання якихось відомостей, є грубим порушенням міжнародного гуманітарного права та звичаїв ведення війни.

"Згідно зі статтею 32 Конвенції про захист цивільного населення під час війни 1949 року, заборона застосування будь-яких заходів, які можуть завдати фізичних страждань або призвести до знищення осіб, що перебувають під захистом Конвенції, поширюється на будь-яке брутальне поводження з боку як цивільної, так і військової влади", - підкреслила Денісова.

Вона закликала Комісію ООН з розслідування порушень прав людини під час військового вторгнення рф в Україну врахувати ці факти воєнних злочинів та порушень прав людини в Україні з боку держави-агресора.

Як повідомляв Укрінформ, під час евакуації з Маріуполя російські загарбники, проводячи так звану "фільтрацію", почали допитувати навіть дітей.

Оценка материала:

5.00 / 1
росіяни «фільтрують» українців у кожному захопленому місті 5.00 5 1
Життя та Стиль / Суспільство
16.05.2022 577
Еще материалы раздела «Суспільство»