НОВИНИ ДНЯ: Через фінансову скруту Трамп почав торгувати Бібліями – The New York Times  Держборг України за місяць скоротився більш ніж на 1 млрд доларів  Переломный момент: генерал розповів, як потрібно діяти в Харкові для знешкодження ворога  У Британії визнали, що не могли б воювати з Росією понад два місяці  Ще буде короткочасне похолодання: синоптикиня розповіла, якої погоди чекати в Україні  Як Україна може досягти ядерного паритету з РФ: нардеп назвав три шляхи  28 березня в Україні стане ще тепліше, у кількох областях - дощі всі новини дня
Бізнес
Економіка
18.05.2022 509

Попит на іпотечне кредитування найнижчий за весь час — експерт

Новим іпотечним кредитуванням цікавиться декілька сотень клієнтів по всій Україні і лише на перспективу.

Про це в інтерв’ю виданню “Мінфін» повідомила виконавчий директор Незалежної асоціації банків України (НАБУ) Олена Коробкова, передає Укрінформ.

«Після тривалого застою в іпотечному кредитуванні ми вийшли на гарний тренд. Але все це перекреслила війна. Зараз спостерігається дійсно найнижчий за весь час попит на іпотеку. Причини зрозумілі», — зазначила Коробкова.

Вона зауважила, що не сприяють іпотеці й різні технічні аспекти, як-от закриті державні реєстри. Наприкінці квітня Мін'юст відновив державну реєстрацію прав власності на нерухоме майно, і наразі доступ до частини реєстрів відновлено. Але ще достоту невідомо, як вони працюватимуть. Загалом, є дуже багато питань суто технічних, які зараз складно реалізувати.

За словами Коробкової, про нову іпотеку наразі не йдеться. Цим питанням якщо і цікавиться сотня-дві клієнтів у всій Україні, то хіба що на перспективу.

Також вона відзначила складність з вирішенням наразі питання про сплату кредитів позичальниками, у яких знищено предмет іпотеки.

«Питання складне, і на сьогодні щодо нього немає конкретного рішення. Насамперед, треба зрозуміти, скільки є пошкодженого чи зруйнованого майна та скільки держава повинна витратити з бюджету, з донорських коштів чи з потенційного фонду на його відновлення чи компенсацію. Наступний крок — прийняття законопроєкту про компенсацію за пошкоджене та зруйноване майно», — сказала Коробкова.

Після цього, підкреслила вона, можна буде говорити про узгодження спільної позиції між банками та позичальниками щодо зруйнованого майна — предмета іпотеки.

Позаяк, наголосила Коробкова, просто забути про такі кредити не вдасться.

Як повідомлялося, експерти Міністерства юстиції вже практично завершили огляд усіх населених пунктів Київської області, аби встановити обсяг завданих рф збитків рухомому та нерухомому майну.

За підсумками 2021 року було видано 10,8 тис. іпотечних кредитів на загальну суму майже 9 млрд грн. У порівнянні з 2020 роком нове іпотечне кредитування минулого року подвоїлося за кількістю договорів і зросло в сумі в 2,4 раза.

Оценка материала:

5.00 / 2
Попит на іпотечне кредитування найнижчий за весь час — експерт 5.00 5 2
Бізнес / Економіка
18.05.2022 509
Еще материалы раздела «Економіка»