<
НОВИНИ ДНЯ: Норвегія виділить мільярди на протиповітряну оборону України, - прем'єр  Закон про мобілізацію: студенти проходитимуть обов'язкову базову військову підготовку – коли запрацює норма  Як приготувати паску в паперовій формі, чи потрібно змащувати форму маслом перед випіканням  Великодній календар: коли купувати вербу, пекти паску та зустрічати Радоницю  В Україну повертається тепло - 23 квітня вдень уже буде до +21°  Буданов пояснив, як змінилася армія РФ від початку повномасштабної війни  Меню на Великдень 2024: найкращі страви до святкового столувсі новини дня
Політика
Європа
18.05.2022 944

Фінляндія і Швеція офіційно подали заявки на вступ до НАТО

Фінляндія і Швеція офіційно подали заявки на вступ до Альянсу в штаб-квартирі в Брюсселі. Посли двох країн передали документи генеральному секретарю НАТО Єнсу Столтенбергу.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на Reuters.

"Це історичний момент, яким ми повинні скористатися", - заявив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг на короткій церемонії, на якій посли Швеції і Фінляндії в Альянсі передали свої листи-заявки в білих папках з тисненням їх національного прапора.

Як заявив Столтенберг, Альянс вважає, що приєднання Фінляндії і Швеції значно зміцнить його позиції в Балтійському морі. "Я тепло вітаю прохання Фінляндії та Швеції про вступ до НАТО. Ви - наші найближчі партнери, і ваше членство в НАТО підвищить нашу загальну безпеку", - сказав він.

Швеція і Фінляндія зберігали нейтралітет протягом всієї холодної війни, і їх рішення про вступ до НАТО є одним з найбільш значних змін в архітектурі європейської безпеки за останні десятиліття, що відображає різкий зсув в громадській думці в скандинавському регіоні після російського вторгнення в Україну 24 лютого.

Процес вступу, який, як очікується, займе всього кілька тижнів.

За словами дипломатів, ратифікація всіх 30 союзних парламентів може зайняти до року.

Оценка материала:

5.00 / 1
Фінляндія і Швеція офіційно подали заявки на вступ до НАТО 5.00 5 1
Політика / Європа
18.05.2022 944
Еще материалы раздела «Європа»