<
НОВИНИ ДНЯ: Коли Поливаний понеділок 2024 року: дата, історія та звичаї свята  Тепле, проте не спекотне: синоптикиня розповіла, чого чекати від погоди цього літа  Україна посилить дальні удари по Росії – командувач британської армії  Які дріжджі найкраще використовувати для випікання паски  Перед вихідними в Україні будуть дощі та грози: де знадобиться парасолька   Скільки заробляють українці у Польщі: нове дослідження  Один із регіонів Росії "задонатив" ЗСУ мільйони рублів: губернатор в істерицівсі новини дня
Життя та Стиль
Суспільство
19.05.2022 682

Українська за 28 днів. Слухачами першого курсу проєкту «Єдині» стали понад 11 тисяч українців.

12 міст та ОТГ, 232 волонтери, 32 вчителі й понад 11 тисяч учасників – така переможна статистика першого курсу проєкту «Єдині».  

Vinn_19.05.22

«Єдині» – масштабний багатокомпонентний проєкт, мета якого поліпшити навички розмовної української мови та допомогти усім охочим перейти на українську в побуті й у роботі.

Одна година на день упродовж 28 днів курсу – надзавдання – подолання мовного бар’єру.

Навчання відбувається онлайн.  Щодня учасники працюють у групах з викладачами української мови, мають навчальні матеріали та завдання, відвідують тематичні вебінари, у громадах (ОТГ), які зголосилися взяти участь у розмовних клубах.

Заняття розраховані як для дорослих, так і для дітей. Участь безоплатна.

Перший курс стартував 25 квітня.

Проєкт набирає схвальних відгуків від слухачів.

Ольга Фокіна, учасниці проєкту «Єдині»: «В Україні я живу вже 18 років. Народилася в Москві й прожила там 25 років. Дуже складно позбутися акценту, тому вебінари для мене корисні. Про ваш проєкт дізналася від Світлани Ройз. Вона для мене — чудовий приклад! Я частіше думаю на «мові», будую різні фрази, речення у голові. В майбутньому мені б дуже хотілося, щоб я вільно та чисто розмовляла, щоб моя вимова ставала м’якша та різноманітніша…
Ваш проєкт чудовий! Він об'єднує. Зараз мені дуже допомагають діти у моєму бажанні спілкуватися українською. Виправляють мене, підтримують та мотивують. Іноді сміються, але це по-доброму. Тож страху вже немає. Є ціль, загальна: говорити та думати українською зараз круто і правильно! Для всіх! Тільки так ми станемо ЄДИНІ».

Амбасадорами проєкту стають українські зірки та воїни ЗСУ.

«Я перейшов на українську у 2014. Вирішив, встановити свої особисті кордони. В нас немає нічого спільного з росією, лише російська, якою ми звикли говорити, бо багато років тому наших батьків русифікували у союзі. Та українська – мова нашого роду! Я почав спілкуватися українською, мене підтримала моя сім’я. Першим словом нашої донечки було слово «тато»!
Українська мова — це наша зброя у війні та наша безпека!»
—  нагадує    Павло Вишебаба,  воїн ЗСУ, який  родом  з Краматорська, а зараз захищає Україну на Донеччині.

Саме від нас залежить, чи говоритимуть наші діти українською, чи відчуватиме нація власний генетичний код.  Нині, під час повномасштабної російсько-української війни, багато людей повертаються до свого коріння і мають потребу вивчати українську мову. Ми хочемо їм у цьому допомогти. Живі зустрічі курсу проходитимуть у різних областях і будуть доступні і для переселенців, і для жителів регіону. Ми запрошуємо місцеві громади долучатися до проєкту”, — розповідає Наталка Федечко, співзасновниця Ініціативи “Навчай українською”.

«Україна — серед щасливих країн світу, які мають свою державну мову. Водночас ми продовжуємо її захищати, як і державу, проти російської навали, зі зброєю в руках. Мовні добровольці, якими я називаю ініціаторів проєкту "Єдині", — люди державницького чину, які навчають охочих української мови, історії, культурі. "Єдині" — мовні штурмовики України. Навчаймо, розмовляймо, перемагаймо»!  - Тарас Кремінь, уповноважений із захисту державної мови.

Перший навчальний курс проєкту «Єдині» триватиме до 25. 05.
Наступний розпочнеться вже у червні.

І на курс вже відкрито реєстрацію.
https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdXEUQv6IJkvhGrLZlxJcDRH6LaMinB-OQOAvECqSeDAOpSCw/viewform?fbclid=IwAR1fq4_HleTST9pTCm8wzm4KZ0Z9WtFlLQKYJleWbL5v8EL7jei73f1RND8


Проєкт «Єдині» має надважливу місію: Питання мови не раз порушував агресор для поділу нашої країни на Схід і Захід. Російські окупанти увірвались на територію України під приводом захисту російськомовних, які у своїх регіонах без жодних перешкод спілкувалися російською в побуті. Мова – це зброя. Інструмент, який може навпаки — не роз’єднати, а об’єднати українців. Для кожного, хто візьме участь у навчанні – це крок до захисту України. Ми допомагаємо кожному відчути себе переможцем і докласти зусиль до перемоги України на інформаційному та культурному фронтах.
Організатори: Ініціатива “Навчай українською” — це небайдужі громадяни, представники різних громадських організацій, які об’єдналися для популяризації української мови. Проєкт відбувається за підтримки Уповноваженого із захисту української мови.
Партнери проєкту: Міністерство молоді та спорту України, Київський міський Центр гендерної рівності, запобігання та протидії насильству, студія онлайн-освіти EdEra, онлайн-платформа Є-Мова, Українсько-польський центр освіти “UniverPL”.
Благодійники та волонтери: Артур Пройдаков, Світлан Ройз, Дарія Сорока, Ігор Хворостяний, Андрій Панченков, Яна Пекун, Ірина Озимок, Бурячок Віктор, Світлана Велика, Олександр Шабанов.
Інформаційна довідка:

Проєкт «Єдині» виріс з Ініціативи «Навчай українською», яка активно працює понад рік. Це спільнота волонтерів, які через українізацію гуртків та спортивних секцій популяризують українську мову серед дітей та викладачів.

Окрім команди Ініціативи та мовних тренерів, лекторів вебінарів, для впровадження масштабних проєктів ми залучаємо представників різних громадських організацій, зокрема Української гуманітарної платформи, Порталу мовної політики, спільноти «Мова об’єднує», батьків і волонтерів, які об’єдналися навколо ідеї популяризації української мови в освіті.

За рік команда організувала:

- три 21-денні челенджі «Навчай українською», в яких взяли участь приблизно три тисячі викладачів та тренерів із різних куточків України;

- сімейний фестиваль із популяризації української мови «МовоСфера» (19 вересня, Київ, Володимирська гірка) із презентацією українськомовних гуртків у сферах: танцю, співу, театру, спорту, рукоділля, блогінгу, відеозйомки. У фестивалі взяли участь більше ніж 10 тисяч батьків та дітей;

- масштабний танцювальний флешмоб у прямому ефірі між Дніпром, Запоріжжям та Києвом, який об’єднав обидва береги Дніпра українськими піснями й танцем. Кількість учасників – 1000 осіб.

- до 30-ї річниці незалежності України Ініціатива провела «Мовомаратон», завдяки якому понад 5000 українців перейшли на українську мову;

- 9 листопада 2020 та 9 листопада 2021 року Ініціатива провела онлайн-форум «Українська. Історії зірок», що розповідають про досвід спілкування і переходу на українську мову.

У заходах взяли участь чемпіон Паралімпійських ігор у Ріо-де-Жанейро Андрій Демчук, викладач української мови та літератури, переможець премії Global Teacher Prize Ukraine 2021 Артур Пройдаков, телеведуча програми «Факти» на телеканалі ICTV Оксана Гутцайт, актор, сценарист, співзасновник гумористичної студії «Мамахохотала», продюсер фільмів «Інфоголік», «Бурштинові копи» Євген Янович та шеф-кухар, співвласник ресторану «100 років тому вперед» Євген Клопотенко, ведуча ТСН Марічка Падалко, продюсер та шоумен Ігор Кондратюк, лідер гурту «Антитіла» Тарас Тополя.


Контакти для ЗМІ
: Ірина Скосар +380504804546

Оценка материала:

5.00 / 2
Українська за 28 днів. Слухачами першого курсу проєкту «Єдині» стали понад 11 тисяч українців. 5.00 5 2
Життя та Стиль / Суспільство
19.05.2022 682
Еще материалы раздела «Суспільство»