НОВИНИ ДНЯ: Коли прийде справжня весна. Птуха назвала день, з якого почнеться тепло  Країни Заходу недооцінюють Путіна: у Фінляндія заявляють про небезпеку  Млинці на сироватці: найбюджетніший рецепт традиційної страви  Вівторок в Україні буде холодним, дощів і мокрого снігу побільшає  Чи мають українці право проживати у Польщі після ануляції PESEL UKR: пояснення  Міноборони РФ змінило командувача ЧФ для захисту кораблів від ударів ЗСУ, - ISW  В Україні 19 березня переважатиме дощова та прохолодна погодавсі новини дня
Бізнес
Економіка
22.05.2022 1469

Експерти сказали, чого чекати від курсу долара найближчим часом

Причин для сильної девальвації немає, відзначають аналітики.

Експерти не очікують істотного зростання курсу долара в Україні після того, як Нацбанк дозволив банкам не обмежувати курс з продажу готівкової валюти.

Про це пише "Апостроф". Пише УНІАН. 

За словами фінансового аналітика і банкіна Сергія Фурси, багато чого залежатиме від західної фінансової допомоги, яку отримує Україна.

"Якщо в найближчі три місяці прийдуть ті $18 мільярдів, які нам збираються виділити G7, то причин для сильної девальвації, та й, в принципі, для девальвації, не буде", - говорить Фурса.

У зв'язку з цим, констатує він, зараз інших факторів тиску на курс, крім війни, немає.

Експерт CASE Україна Євген Дубогриз додає, що подальший розвиток ситуації з валютним курсом залежатиме від припливу в Україну капіталу - кредитів, грантів та інших видів міжнародної допомоги.

"Якщо його обсяги будуть достатніми, це сформує на ринку позитивні очікування, завдяки чому курс долара буде знижуватися", - пояснює він.

При цьому він прогнозує, що курс навряд чи впаде нижче 31-33 гривень/Долар. Експерт каже, що оголошені сьогодні обсяги допомоги для цього недостатні.

В цілому про стабільний курс зараз говорити не доводиться - війна породжує негативні очікування, які прямо на нього впливають, говорить Дубогриз.

Фінансовий аналітик Василь Невмержицький зазначає, що значення курсу на вільному валютному ринку дуже нестійкі й залежать багато в чому від поточних новин.

"Через це вони можуть різко змінюватися в дуже широких межах", - додає він.

Враховуючи це, не можна навіть виключати зростання курсу до 40 гривень.

"У нас був спекулятивний стрибок, і повторення такого стрибка в будь-який момент може вивести курс в будь-яку точку", - резюмував Сергій Фурса.

Нагадаємо, з 21 травня Нацбанк дозволив банкам продавати готівкову валюту за будь-яким курсом.

Офіційний курс долара в Україні залишається фіксованим - 29,25 грн/дол.

НБУ не зняв обмеження для банків на встановлення курсу в безготівковому сегменті ринку - нижня межа - офіційний курс, а найвища вартість валюти повинна розраховуватися так: офіційний курс +1%.

Оценка материала:

5.00 / 2
Експерти сказали, чого чекати від курсу долара найближчим часом 5.00 5 2
Бізнес / Економіка
22.05.2022 1469
Еще материалы раздела «Економіка»