НОВИНИ ДНЯ: У частині України оголосили штормове попередження: де очікувати негоду  У Міноборони роз'яснили оновлений процес мобілізації згідно з новим законопроєктом  Нові акцизні ставки на сигарети в євро є важливою євроінтеграційною вимогою, - експерт  Україну знову накриє дощ і сильний вітер: прогноз погоди на 29 березня  Експерт пояснив, чому ЗСУ важливо бити по аеродромах РФ на окупованих територіях  Наступ Росії: генерал Годжес оцінив, чи реальний прорив окупантів вглиб України  Заява Макрона про відправку військ в Україну розлютила чиновників Вашингтона, - Вloombergвсі новини дня
Бізнес
Економіка
22.05.2022 533

В НБУ пояснили, навіщо зняли курсові обмеження на готівкову валюту

На валютному ринку більшу частку займають безготівкові операції, зазначили у Нацбанку.

Національний банк України дозволив банкам не обмежувати курс з продажу готівкової валюти, і це має вирівняти умови роботи фінустанов у порівнянні з обмінниками та сприятиме зменшенню коливань вартості валюти.

НБУ вирішив не згладжувати коливання на готівковому ринку валюти й не витрачати на це дефіцитні міжнародні резерви, йдеться на сторінці регулятора у Facebook. Пише УНІАН. 

"…зараз на готівковому ринку здебільшого купують валюту для спекулятивного заробітку, фінансування "сірого" імпорту, який не належить до критичного, а також переведення заощаджень в іноземну валюту. Жоден з цих напрямів не є критичним пріоритетом для підтримки економіки під час війни…", - зазначили у Нацбанку.

Регулятор підкреслив, що на валютному ринку більшість операцій проводиться у безготівковому сегменті - зокрема, безготівкову валюту купують та продають імпортери й експортери.

"…імпортери можуть закуповувати валюту за курсом, який близький до курсу продажу валюти експортерами. У разі виникнення дефіциту валюти на ринку НБУ закриває його продажем валюти зі міжнародних резервів…", - йдеться у повідомленні.

Нагадаємо, з 21 травня Нацбанк дозволив банкам продавати готівкову валюту за будь-яким курсом.

Офіційний курс долара в Україні залишається фіксованим - 29,25 грн/дол.

Також НБУ не зняв обмеження для банків на встановлення курсу у безготівковому сегменті ринку - нижня межа - офіційний курс, а найвища вартість валюти має розраховуватися так: офіційний курс +1%.

Оценка материала:

5.00 / 2
В НБУ пояснили, навіщо зняли курсові обмеження на готівкову валюту 5.00 5 2
Бізнес / Економіка
22.05.2022 533
Еще материалы раздела «Економіка»