НОВИНИ ДНЯ: Саміт миру у Швейцарії: Портников попередив про "пастку" Китаю для України  Секретар РНБО України назвав умови для перевороту проти Путіна  Україна зможе бити за лінією фронту: Норвегія обіцяє значну кількість F-16 із найновішим озброєнням  Зміна тренду: споживчі настрої українців покращилися з початком весни  Чи знищать Кримський міст до середини липня: реакція ВМС на статтю The Sun  Як розтопити вершкове масло: кілька порад  Коли Чистий четвер 2024 року: історія, традиції, що можна і не можна робитивсі новини дня
Політика
Україна
23.05.2022 750

Воєнний стан в Україні: чому ввели і коли закінчиться

Воєнний стан в Україні було запроваджено з 24 лютого 2022 року. Причиною стало повномасштабне вторгнення Росії до нашої країни.

_ukr_viyskovi_gettyimages_1238909779_10_650x410_23.05.22

Докладніше про правила воєнного стану та терміни його дії - у матеріалі РБК-Україна.

Коли ввели

Воєнний стан в Україні діє з 05:30 24 лютого. Рішення про введення цього правового режиму ухвалив президент через вторгнення Росії в Україну. Ініціативу глави держави було підтримано Верховною радою.

Що заборонено

Під час дії воєнного стану в Україні передбачено обмеження прав та свобод громадян. Зокрема, може вводитися трудова повинность, військово-квартирна повинность, обмежуватися свобода пересування. Крім того, при воєнному стані на розсуд місцевої влади може вводитись комендантська година та режим світломаскування.

Коли закінчиться

Спочатку воєнний стан вводився на місяць, потім цей термін кілька разів продовжували. Учора український парламент вкотре підтримав ініціативу президента щодо продовження терміну дії зазначеного правового режиму. Так, новим терміном закінчення воєнного стану в Україні є 23 серпня.

Водночас цей термін не є остаточним. Його можуть як продовжити, так і скасувати раніше.

Оценка материала:

5.00 / 2
Воєнний стан в Україні: чому ввели і коли закінчиться 5.00 5 2
Політика / Україна
23.05.2022 750
Еще материалы раздела «Україна»