НОВИНИ ДНЯ: Синоптики попереджають про негоду 18 квітня: де будуть грози, мокрий сніг і "мінус"  Байден опинився по один бік із Путіним: Bloomberg про помилкові кроки Білого дому  Ситуація на східному фронті значно погіршилася – The New York Times оприлюднила три ключові проблеми України  Бити, поки не зрозуміють: Воллес назвав єдиний варіант протидії ударам РФ та Ірану  Заморозки і не тільки: синоптики розповіли про погоду у найближчі дні  Комітет розвідки США після секретної наради закликав негайно забезпечити допомогу Україні  Скільки Україні треба мобілізувати людей: американський генерал назвав цифру та умовувсі новини дня
Політика
Україна
24.05.2022 1084

ПКР Гарпун (Harpoon): чим вражають протикорабельні ракети і чи допоможуть вони Україні у війні

Для України захист від російского флоту - одна з першочергових проблем. Звичайно, ще 2020 року в ЗСУ з'явився береговий комплекс "Нептун", однак далекобійної протикорабельної зброї все ще мало. Саме тому Україні могли б допомогти ПКР Harpoon.

Про дальність стрільби та інші характеристики системи пише ТСН.ua.

Коли мова заходить про ПКР для України, найчастіше маються на увазі американські протикорабельні ракети AGM/RGM/UGM-84 Harpoon. Наразі вони вважаються найпоширенішими в світі. Розробила ПКР компанія McDonnell Douglas, зараз система випускається на підприємствах корпорації Boeing Defense.

Протикорабельні ракети Гарпун (Harpoon): історія

Сполучені Штати Америки почали розробляти ракети, призначені для підводних човнів, що спливли, ще 1965 року. Тоді вони й отримали свою назву "Harpoon" за асоціацією з китобійним промислом.

Через те, що в ВМФ США не бачили гострої необхідності в спеціалізованій протикорабельній зброї, робота просувалася досить повільно. Тоді вважали, що палубна авіація з тактичними ядерними бомбами є більш ефективною. А самооборону кораблів вирішували за допомогою зенітних ракет, які були пристосованими для стрільби по надводним цілям.

Однак, коли ізраїльський есмінець Елайт був потоплений ракетами П-1 Термін, які випустили з єгипетських катерів 1967 року, ВМФ США оцінили потенціал такої зброї та ухвалили рішення переорієнтувати програму Harpoon на боротьбу з кораблями. Офіційна робота над проєктом була розпочата 1968 року.

Спочатку було вирішено, що основними носіями нової зброї будуть патрульні літаки. Однак на початку 1970-х в США все ж розширили гаму можливостей та додали нові носії, наприклад, підводні човни. В жовтні 1972 року відбулися перші льотні випробування прототипів ракет з твердопаливним ракетним двигуном.

А офіційно ПКР Harpoon прийняли на озброєння США 1977 року. Тоді протикорабельні ракети Гарпун мали лише корабельний варіант базування RGM-84A. 1979 року прийняли варіант для літаків P-3 (AGM-84A), а 1981 року - варіант для підводних човнів.

Протикорабельні ракети Гарпун: дальність польоту, наведення ракети та інше

Наведення ракети здійснюється в дві стадії:

  • спочатку ракета слідує за курсом, встановленим раніше, на надмалій висоті в бік цілі;
  • у розрахований момент вона ініціалізує активну радіолокаційну головку самонаведення для пошуку цілі в секторі радіусом 45 градусів від напрямку польоту.

Максимальна дальність виявлення есмінця становить 40 км (за наявними даними), а ось катерів - до 18 км. Коли ракета виявить ціль, вона одразу наводиться на неї та здійснює атаку. Атака можлива двома способами:

  • горизонтальне атакування цілі - тоді ракета рухається паралельно воді на малій висоті (2-4 метри);
  • маневр "гірка", коли ракета спочатку підіймається угору на висоту до 18 км, а потім пікірує на ціль - найкраще підходить проти підводних човнів, що спливли, і невеликих маневрених катерів.

В бойовій ситуації протикорабельні ракети Harpoon вперше застосував іранський флот 1980 року (під час ірано-іракської війни).

Основні технічні характеристики AGM-84L Harpoon Block II

  • Вага: 540 – 691 кг;
  • Довжина: 3,8 – 4,6 м;
  • Діаметр: 34,3 см;
  • Двигун: турбореактивний двигун та твердопаливний прискорювач;
  • Розмах крил: 91,4 см;
  • Операційна дальність: 140 – 280 км;
  • Висота польоту: політ над гребенями хвиль;
  • Швидкість: 850 км/год (0,85 Маха);
  • Система наведення: інерціальна система наведення з радіовисотоміром та активна радіолокаційна на кінцевій ділянці польоту;
  • Боєголовка: 221 кілограм, фугасна.

Чи можна використовувати ПКР Гарпун у війні в Україні

Україна ще від 2021 року веде перемовини щодо закупівлі протикорабельних ракет Harpoon для корветів типу "Ада" (їх будують в Туреччині для ВМС України і перший було закладено саме у вересні 2021 року).

Однак наразі з бойовим використанням ПКР Harpoon в Україні є певна складність. ЗСУ просто не мають літаків, субмарин чи кораблів, з яких можна здійснювати пуск цією ракетою. Тобто підійде лише берегова версія протикорабельної ракети Harpoon. Якщо виставляти систему, наприклад, в районах Миколаївської чи Одеської області, дивізіон "Гарпунів" зможе запобігти висадженню десанту чи обстрілу портових міст з кораблів Росії. Однак, на жаль, дістати до есмінців Чорноморського флоту РФ, які "Калібрами" обстрілюють українські міста, Harpoon не зможе.

Вартість

Ціна однієї протикорабельної ракети (версія AGM-84L Block II) - від 1,5 млн доларів (для міноборони США) та до 9,2 млн доларів за одиницю (для іноземних країн). Наприклад, за 10 ракет AGM-84L Block II із додатковим оснащенням та послугами Індія заплатила 2020 року 92 млн доларів США.

Оценка материала:

5.00 / 2
ПКР Гарпун (Harpoon): чим вражають протикорабельні ракети і чи допоможуть вони Україні у війні 5.00 5 2
Політика / Україна
24.05.2022 1084
Еще материалы раздела «Україна»