НОВИНИ ДНЯ: Кому потрібно хвилюватися в Кабміні: політолог — про кадрові перестановки найближчим часом  Військові аналітики про російську ракету "Циркон": бойову задачу не виконує  Гуцульська росівниця: як приготувати давно забуту страву української кухні  Які свята у квітні 2024 року: як працюватимуть і відпочиватимуть українці  На тлі потепління. Синоптики попередили, де до кінця робочого тижня пройдуть дощі  У Британії визнали, що не могли б воювати з Росією понад два місяці  Смачні батуринські коржики за 110-літнім рецептом: такими ласували гетьманивсі новини дня
Життя та Стиль
Суспільство
26.05.2022 929

День літнього сонцестояння 2022: коли настане, звичаї і прикмети дати

Яке свято у слов'ян 21 червня і що потрібно робити в цю дату - дізнайтеся в матеріалі УНІАН. День літнього сонцестояння 2022 - найдовший день у році, коли його тривалість становить близько 17-18 годин. Таке явище легко пояснюється з точки зору науки, але в народі люди знайшли своє тлумачення і придумали певні традиції. УНІАН розповість, коли найдовший день 2022 і що потрібно робити в цю дату.

Раніше ми говорили про те, які народні свята в червні відзначатимуть українці.

Літнє сонцестояння 2022 - дата і особливості

Цього року день літнього сонцестояння випадає на 21 червня, як і в будь-які інші роки, крім високосних, тоді дата змінюється на 20 число. У контексті астрономії та географії така подія пояснюється просто: Земля, обертаючись навколо Сонця і по уявній осі, займає по відношенню до Сонця таке положення, коли сонячні промені в Північній півкулі прямовисно "падають" на північний тропік і висвітлюють дно найглибших колодязів.

Слов'яни в цю дату відзначали день Івана Купала, а після виникнення григоріанського календаря дати змістилися. Язичники в принципі дуже трепетно ставилися до сонця, адже завдяки ньому люди могли виростити урожай, отримати необхідні вітаміни для організму і дізнатися, яким буде наступний рік їхнього життя. З приходом християнства язичницькі традиції намагалися викорінити, але успіхом ця ідея не увінчалася - свято зустрічають досі в різних куточках планети.

Які прикмети на 21 червня існують?

Багато повір'їв беруть свій початок з давніх часів, коли від погоди і природних явищ залежала якість життя людей. Зараз можна звертати увагу на наступні знаки:

- багато роси 21 червня - до хорошого врожаю;

- дощі, грози і хмари - до поганого врожаю;

- багато зірок на небі - буде багато грибів восени;

- прокинутися до світанку 21 червня - бути здоровим весь рік;

- хлопець випадково облив дівчину водою - незабаром вони одружаться.

Про людей, народжених 20 або 21 червня кажуть, що вони можуть "наврочити", тому що володіють сильним енергетичним потенціалом.

День літнього сонцестояння 2022 - традиції та повір'я

Наші предки вважали, що в цей день вода має цілющі властивості, тому з ранку збирали росу, якою вмивалися, продовжуючи молодість і красу. Також вірили, що в ніч з 20 на 21 червня можна і потрібно купатися у відкритих водоймах, а в період з 20 по 25 червня - прати речі і якомога більше стикатися з водою.

Що стосується поведінки, то 21 червня краще прокинутися до світанку, почати день з йоги і привітання сонцю. Потім випити чай з медом і весь день не вживати їжі тваринного походження - це буде неважко, так як 20 червня починається Петрів піст 2022. Одяг краще в цей день носити яскраву, з елементами жовтого кольору, як данину поваги сонцю. Займайтеся творчістю, допомагайте людям, поїдьте на природу - присвятіть день собі і своєму духовному зростанню.

Оценка материала:

5.00 / 2
День літнього сонцестояння 2022: коли настане, звичаї і прикмети дати 5.00 5 2
Життя та Стиль / Суспільство
26.05.2022 929
Еще материалы раздела «Суспільство»