НОВИНИ ДНЯ: Вибух військового вертольота у Придністров’ї: експерт прогнозує повну втрату боєздатності сепаратистів  На заході сніг та ожеледиця, на решті територій дощитиме: погода на 19 березня  Брехня Трампа: політик розповів вигадану історію про "запис" свого дзвінка до Зеленського  Британія радить Україні зосередитися на ударах по Криму та відкласти контрнаступ - Sunday Times  Як приготувати мигдальне молоко в домашніх умовах: рецепт  Переговори з Росією: чому насправді США та Німеччина бояться поразки Путіна у війні  Жителів Київської області попередили про дощ та сніг: Гідрометцентр розповів про погоду на початку тижнявсі новини дня
Бізнес
Економіка
25.05.2022 788

Експерти очікують на стабілізацію і навіть зміцнення гривні

НБУ відреагував на різкий зліт готівкового курсу долара через так званий "картковий туризм", зняв низку обмежень і тим самим банкам було фактично дозволено повернутися у валютний ринок.

Про це пише РБК із посиланням на експертів.

Нагадаємо, НБУ з 21 травня скасував для банків обмеження на курс продажу готівкової валюти та списання її з рахунків при розрахунках гривневими картками закордоном. Тобто НБУ дав банкам можливість конкурувати із "обмінками". Також НБУ обмежив суму зняття готівкових закордоном зі 100 тисяч до 50 тисяч гривень на місяць.

"Це (зняття обмежень – ред.) поступово вирівнює курси банків та "сірого ринку" за готівковими операціями, маючи суттєвий потенціал збити ажіотажний курс останніх", - вважає аналітик "Альфа-Банк Україна" Олексій Блінов.

Можна сказати, що ринок спокійно відреагував на зняття обмежень.

Фінансовий аналітик Віталій Шапран на другий день нових правил помітив навіть зниження курсу: "З 20 банків, які я моніторю, 9 знизили курс продажу долара, тільки 2 наважилися продавати по 38, причому маржу заклали цілих 2 гривні. Консенсус продажу на готівковому ринку де- 36,6 і продовжує знижуватися", - написав він у Facebook.

Картковий курс продажу підвищили 9 банків із 35, які потрапили під моніторинг експерта. Але зростання, за його словами, було несуттєвим – пара десятків копійок. "Продавав валюту по 38 лише один банк і 2 банки – по 36. Консенсус щодо карткового курсу продажів 32,5 гривень/долар", – зазначив Шапран.

На думку екс-міністра фінансів Ігоря Уманського, зараз Нацбанк та Мінфін мають знайти баланс у діях для недопущення паніки, виходячи на ринки запозичень та на валютний ринок узгоджено.

Він вважає, що обмеження пом'якшуватимуться і незабаром можна буде скасувати і фіксований курс. "Чим швидше вони їх скасують, (обмеження – ред.), тим менше буде навантаження на бюджет, тим менше буде втрат. З урахуванням того, що економіка не працює, грошей у бюджеті немає, але є куди їх витрачати, треба скасовувати фіксований курс. І гадаю, незабаром це буде зроблено", - сказав Уманський.

При цьому, на думку екс-міністра, різких стрибків курсу через ажіотажний попит на валюту очікувати не варто, оскільки населення не має зайвих коштів для вкладення у готівковий долар або євро.

Втім, припливу валюти до країни поки що недостатньо, щоб розраховувати на стабілізацію курсу в межах, які не дозволять розкачати інфляцію. Експортні поставки з України майже зупинені через заблоковані порти, а надходження кредитів і грантів від західних партнерів поки що бажають кращого.

Поки що резерви скорочуються. У квітні НБУ продав 2 млрд. доларів, що скоротило золотовалютні запаси до 26,9 млрд. доларів. До 1 лютого в резервах було 29,3 млрд., наприкінці минулого року - майже 31 млрд. доларів.

Оценка материала:

5.00 / 2
Експерти очікують на стабілізацію і навіть зміцнення гривні 5.00 5 2
Бізнес / Економіка
25.05.2022 788
Еще материалы раздела «Економіка»