НОВИНИ ДНЯ: Чехія передасть українським воїнам удвічі більше снарядів, ніж було оголошено спочатку  Фінансовий гороскоп на квітень 2024 року  В Україні у четвер прогнозують потепління до +20°  Лукашенко зламав версію Путіна про "втечу" терористів до України  Загроза наступу РФ на Харків: місцевий депутат про сили РФ у Бєлгородській та Курській областях  Синоптики потішили прогнозом погоди в Україні: наскільки потепліє  У Повітряних силах розповіли, чому росіяни зменшили інтервали між атаками на Українувсі новини дня
Життя та Стиль
Суспільство
27.05.2022 610

Президент підписав закон про посилення захисту прав працівників

Президент Володимир Зеленський підписав закон, який, зокрема, врегульовує питання укладання колективного договору між роботодавцем та представниками співробітників.

630_360_1651088283-107_27.05.22

Про це повідомляє Міністерство економіки у Телеграмі, передає Укрінформ.

«Президент України підписав Закон №2253-ІХ "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення захисту прав працівників", який передбачає надання ширших можливостей особі реалізувати право на укладання колективних договорів», — йдеться в повідомленні.

Згідно з законом, колективні договори можуть укладатися фізичною особою, яка використовує найману працю (раніше така можливість існувала лише у юридичних осіб). На роботодавця покладається обов’язок ознайомлювати працівників з текстом угоди, повідомляти про внесення змін до документу. Винні у ненаданні працівнику інформації про деталі колективного договору чи нові поправки, караються штрафом і несуть дисциплінарну відповідальність.

«Колективні угоди – це визначений міжнародним правом інструмент захисту працівників під час виконання ними робочих обов’язків. Він передбачає договір між роботодавцем та профспілковими організаціями або представниками співробітників. У документі чітко визначаються обов’язки усіх сторін, що дозволяє працівникам відстоювати свої трудові права», — зазначив заступник міністра економіки з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Ігор Дядюра.

Також документ урегульовує окремі питання щодо недопущення дискримінації, зокрема при прийомі на роботу.

Окремо у документі уточнюються положення законодавства щодо масового вивільнення працівників для підприємств з різною чисельністю співробітників. Зазначається, що роботодавець повинен не пізніше ніж за три місяці до можливих звільнень провести консультації з цього питання з представниками профспілкових організацій.

Як повідомлялося, у парламенті зареєстрували проєкт закону №7353 про встановлення одноразової допомоги для постраждалих від збройної агресії проти України держслужбовців, комунальників, енергетиків, медиків, водіїв, залізничників, журналістів і членів їхніх сімей. Передбачається, що виплати здійснюватимуться за рахунок резервного фонду бюджету та надходження від урядів іноземних країн, міжнародних організацій, донорів.

Оценка материала:

5.00 / 2
Президент підписав закон про посилення захисту прав працівників 5.00 5 2
Життя та Стиль / Суспільство
27.05.2022 610
Еще материалы раздела «Суспільство»