НОВИНИ ДНЯ: Брехня Трампа: політик розповів вигадану історію про "запис" свого дзвінка до Зеленського  Британія радить Україні зосередитися на ударах по Криму та відкласти контрнаступ - Sunday Times  Як приготувати мигдальне молоко в домашніх умовах: рецепт  Переговори з Росією: чому насправді США та Німеччина бояться поразки Путіна у війні  Жителів Київської області попередили про дощ та сніг: Гідрометцентр розповів про погоду на початку тижня  Дощі, тумани і температурні гойдалки: прогноз синоптика на новий тиждень  Законні цілі. Чи можуть удари по НПЗ "знекровити" Росію та допомогти Україні на фронтівсі новини дня
Життя та Стиль
Суспільство
28.05.2022 1197

В Україні 90% російськомовних жителів не зазнають утисків через мову

90% російськомовних жителів України не зазнають утисків через використання російської мови.

Як передає Укрінформ, про це свідчать результати дослідження, проведеного Київським міжнародним інститутом соціології.

«Не менше 85% респондентів вважають, що в Україні немає утисків російськомовного населення (зокрема, так вважають 85% етнічних росіян і 90% російськомовних жителів України)», - поінформували соціологи.

Крім того, згідно з опитуванням, щонайменше 85% респондентів вважають, що Україна має власну довгу історію становлення та державності, а не є «штучним» витвором радянської влади, що західні держави не хотіли і не провокували Україну на війну проти росії, що думки про «нацистів» у владі України є вигадкою, що війна почалася через прагнення росії підкорити Україну, а не через справедливі претензії, що російські війська навмисно атакують цивільну інфраструктуру та цивільних осіб, що російська армія в першу чергу винна у руйнації цивільної інфраструктури і жертвах серед мирного населення.

Найменше згоди серед респондентів щодо прагнень жителів Донбасу, зазначили соціологи. Проте навіть у цьому випадку 73% опитаних вважають, що більшість жителів Донбасу прагнуть залишатися частиною України, а 17% - що вони хочуть приєднатися до росії чи бути незалежними.

Опитування проводилось 19-24 травня методом телефонних інтерв’ю з використанням комп’ютера на основі випадкової вибірки мобільних телефонних номерів (з випадковою генерацією телефонних номерів та подальшим статистичним зважуванням). Опитано 2009 респондентів від 18 років, які проживають у всіх регіонах України (крім АР Крим) і на момент опитування перебували на території України (у межах, які контролювалися владою України до 24 лютого 2022 року).

За звичайних обставин статистична похибка такої вибірки (з імовірністю 0,95 і з врахуванням дизайн-ефекту 1,1) не перевищувала 2,4% для показників, близьких до 50%, 2,1% для показників, близьких до 25%, 1,5% - для показників, близьких до 10%, 1,1% - для показників, близьких до 5%. За умов війни, крім зазначеної формальної похибки, додається певне систематичне відхилення, але отримані результати все одно зберігають високу репрезентативність та дозволяють досить надійно аналізувати суспільні настрої населення, запевняють у КМІС.

Оценка материала:

5.00 / 2
В Україні 90% російськомовних жителів не зазнають утисків через мову 5.00 5 2
Життя та Стиль / Суспільство
28.05.2022 1197
Еще материалы раздела «Суспільство»