<
НОВИНИ ДНЯ: В Україні об'єднують університети. Навіщо це роблять і хто підпаде під укрупнення  Тепле, проте не спекотне: синоптикиня розповіла, чого чекати від погоди цього літа  Перед вихідними в Україні будуть дощі та грози: де знадобиться парасолька   На 26 квітня в Україні прогнозують дощі та грози  В Україні 26 квітня дощі та грози, на південному сході прогріє до 26°  Частину областей накриють дощі, попереджають про грози й туман: погода на 26 квітня  Прогноз погоди на 26 квітня: де знову очікуються сильні заморозкивсі новини дня
Політика
Україна
28.05.2022 2530

Вінтажна російська армія. Що ж це за танк – Т-62, і чому окупанти везуть їх в Україну

Андрій Харук: Що ж, любі друзі, те про що казали більшовики (закреслено) експерти, таки сталось. М-скалі зняли з консервації антикварні танки Т-62 і навіть уже притягли їх на фронт. Так-так – не Т-72, а саме Т-62, найновіші з яких випущені у далееекому брежнєвському 1975 році.

Епоха геронтократії з її пишними кремлівськими похоронами давно відійшла в минуле, так само, як і пєрєстройка з ускарєнієм, рухнула більшовицька імперія, відшуміли ліхіє 90-є і епоха вставанія с калєн... Втарая армія в мірє систематично хвалилась своїми «нє імєющімі аналогов» досягненнями на парадах – але коли дійшло до справжньої війни, мусила струсити куряву з музейних експонатів.

Що ж це за танк – Т-62? Пам’ятаєте нашу розповідь про появу танка нової ґенерації – харківського Т-64, який став вихідною точкою для проєктування Т-72, Т-80 і українського «Оплота»? Так от, Т-62 – це проста альтернатива для Т-64. Проєктувався він на «Уралвагонзаводі» і пішов у виробництво 1962 р. На відміну від революційного Т-64, в якому все було абсолютно новим (двигун, ходова частина, гармата з автоматом заряджання, броня...), Т-62 у основних своїх вузлах повторював старіший Т-55. Простий двигун і ходова частина робили танк доступним для експлуатації пересічним Ванькой с Пєрмі чи Рустамом с Дагєстана. А ось основне озброєння замінили – замість 100-мм нарізної гармати, встановили 115-мм гладкоствольну, таку ж, як на найпершому варіанті Т-64. Ось тільки заряджання лишилось ручним. Тому екіпаж Т-62 складається не з трьох чоловік, а з чотирьох – до командира, механіка-водія і навідника доданий ще заряджальник.

У 1983-1985 рр. частина Т-62 пройшла модернізацію. На танки, які позначаються Т-62М, встановили нову систему управління вогнем з лазерним віддалеміром і балістичним обчислювачем, комплекс керованої зброї з протитанковими ракетами, які запускались через ствол гармати (встановлювався не на усіх танках), потужніший двигун (620 к.с. замість 580). Посилили захищеність, у тому числі завдяки встановленню додаткових накладок в передній частині башти – за характерну форму їх прозвали «бровами Брежнєва». Судячи з фото, в тимчасово окупований Мелітополь привезли саме Т-62М.

Незважаючи на застарілість, Т-62М активно використовувався свинособаками в різних конфлітках. Ці танки «засвітились» в обох чеченських війнах, а також у війні 2008 р. проти Грузії. Значну кількість знятих з консервації танків цього ттипу лаптєногі відправили своєму союзнику Башару Асаду в Сирію. Самі ж вони ще у 2018 р. проводили навчання, у ході якого відпрацьовували зняття зі зберігання і введення в стрій танків Т-62М. Тепер ці навчки згодились...

Наштовхує на роздуми один цікавий факт: серед баз зберігання, на яких знімали з консервації танки Т-62М, згадується і кримська. До окупації Криму шишкостаном на території півострова цих танків не було. Значить, м-скалі, готуючись до повномасштабного вторгнення, перемістили в Крим не тільки бойові частини, але й бази зберігання старої техніки.

За деякими повідомленнями, козломорді доставили в Мелітополь 37 танків Т-62М – кількість, цілком достатня для укомплектування одного батальйону. Про що свідчить це переміщення? Очевидно, для наступу на українські позиції, насичені «Стугнами», «Джавелінами» та усілякими іншими «Панцерфаустами», ці старі танки не годяться – на полі бою вони не витримають і кілької хвилин. А ось для оборони – можуть придатись, навіть якщо їх вкопати в землю. Тобто, поява на Південному фроні танків Т-62М – це, на мою думку, не тільки свідчення втрат армії нємитой, але й показник готовності її перейти до оборони, відмовившись (принаймні, на якийсь час) від наступальних дій на цьому напрямі.

Автор: Андрій Харук, військовий експерт

Оценка материала:

5.00 / 2
Вінтажна російська армія. Що ж це за танк – Т-62, і чому окупанти везуть їх в Україну 5.00 5 2
Політика / Україна
28.05.2022 2530
Еще материалы раздела «Україна»