<
НОВИНИ ДНЯ: Якою погодою завершиться квітень: синоптикиня дала прогноз   Чи залишиться Україна без допомоги у разі перемоги Трампа на виборах: у МЗС Польщі здивували заявою  Скасування маршу "Безсмертний полк" в РФ: британська розвідка пояснила, з чим це пов'язано  Прокляття фараона: яку небезпеку приховують давньоєгипетські гробниці  Місцями з дощами, але дуже тепло — синоптики розповіли, в яких регіонах очікувати опадів  Грози, дощі, сильний вітер: де 29 квітня в Україні очікується негода  Тепло, хмарність та подекуди грози: прогноз погоди на 29 квітнявсі новини дня
Життя та Стиль
Суспільство
09.06.2022 4047

Спека та зливи. Причиною мінливої погоди влітку в Україні стане Ла-Нінья — кліматолог

Згідно з прогнозами, липень та серпень будуть особливо спекотними, проте кліматолог Віра Балабух обіцяє, що за рахунок прохолодної весни та дощового червня, майбутній врожай має бути добрим.

На літню погоду в Україні впливатиме Ла-Нінья — явище, що відбувається на півдні Тихого океану. Ла-Нінья є рухом верхніх шарів теплої води на Схід, що викликає підняття на поверхню холодної води. Ці процеси викликають зміни у кліматі всього світу. Пише НВ. 

Україні Ла-Ніньо принесе посушливий липень та серпень, із тривалими періодами без опадів. У коротких проміжках очікуються зливи, під час яких випадуть щонайменше місячні норми опадів.

«Ла-Нінья може спостерігатися рік, рідше два роки поспіль. Цього року очікувалося, що Ла-Нінья перейде у фазу Ель-Ніньо, але цього не сталося. Так що цей перебіг ми спостерігатимемо третій рік поспіль. Це явище і визначатиме погоду у північній півкулі. Тому очікується, що температура влітку на території Європи, особливо Центральної та Східної ( у тому числі й України) може бути на 1-2 °C вище, ніж зазвичай. Тобто літо буде спекотним», – розповіла еколог-кліматолог Віра Балабух.

Вона попереджає, що посуха може вплинути на врожай овочевих культур, проте на тих землях, де використовуватимуть системи зрошення, з урожаєм усе буде гаразд.

«Довгий час дощів не буде, а потім піде злива, під час якої випаде місячна, а то й дво-тримісячна норма опадів. Типові для такої погоди і смерчі. Також для Ла-Ніньї типові затоки холодного повітря, тож прохолодні дні влітку також будуть», - коментує Віра Балабух.

Раніше ми розповідали, яку погоду прогнозують у червні 2022 року. Синоптики обіцяють багато дощів із грозами, але теплих сонячних днів також буде чимало.

Оценка материала:

5.00 / 3
Спека та зливи. Причиною мінливої погоди влітку в Україні стане Ла-Нінья — кліматолог 5.00 5 3
Життя та Стиль / Суспільство
09.06.2022 4047
Еще материалы раздела «Суспільство»