НОВИНИ ДНЯ: Путін підтвердив готовність Росії до прямих переговорів з Україною  Макрон зробив важливу заяву про Путіна після зустрічі з Зеленським  Запечене куряче філе на грейпфрутовій подушці: оригінальний рецепт  Найпотужніший телескоп показав гігантську сонячну пляму розміром зі Швейцарію  Ракети КНДР "б’ють" не тільки по Україні: аналітик вказав на приховану вигоду  Похолодання вже в дії: де 27 квітня в Україні спадуть "плюси" і пройдуть дощі  Телескоп TESS відкрив теплий мінінептун біля зорі, схожої на Сонцевсі новини дня
Життя та Стиль
Суспільство
17.06.2022 1173

Чому огірок такий корисний

Дієтологиня Світлана Фус розповіла, чому цей овоч потрібно включити до свого раціону і з чого він складається.

Без огірка просто неможливо уявити свіжі весняно-літні салати. Це один з найкорисніших і найпопулярніших овочів на нашому столі. Його з давніх часів використовували, як засіб від багатьох хвороб. Пише ТСН. 

Чому огірок унікальний, що ж там всередині?

Це один із небагатьох овочів, який ми вживаємо в їжу незрілим. Його назва "агурос" в перекладі з грецької означає саме "незрілий". Він малокалорійний, до складу входять різні мінеральні речовини, вітаміни та антиоксиданти. Саме високий вміст калію, кремнію і цинку робить огірки профілактичним засобом для догляду за здоров’ям шкіри та волосся.

Харчова цінність огірка насамперед зумовлена високим вмістом:

Лютеїну та зеаксантину – речовин, які накопичуються в тканинах ока та забезпечують ефективний захист очей та зору. В 100 г огірків вміст цих каротиноїдів втричі більший денної потреби.

Фтостеролів, які подібні своєю структурою на холестерин, а тому заміщають його в організмі. Таким чином, під час вживання огірків фітостероли пригнічують всмоктування холестерину з травного тракту. Холестерин краще виводиться з організму і зменшується його рівень в крові.

Бажано вживати огірки зі шкіркою - основна маса вітамінів та інших корисних речовин саме там. Але треба бути впевненим в якості огірків, адже в шкірці можуть накопичуватися шкідливі речовини. І тоді вживання може принести шкоду здоров'ю.

Ви знаєте, що огірки не слід зберігати в нарізаному вигляді? Є один цікавий факт: в цьому незрілому овочі у великій кількості міститься фермент аскорбатоксидаза. Його ще називають "антивітамін С" – бо він прискорює окислення вітаміну С, тобто руйнує його. Виділення антивітамінного ферменту відбувається під час подрібнення огірків. Тому готуйте овочеві салати безпосередньо перед їжею, щоб не втрачати вітамін С.

Аскорбатоксидаза також є в інших овочах і фруктах. Її багато в кабачках, цвітній капусті і гарбузі, менше в буряках, помідорах, моркві і чорній смородині.

Попри всю користь овоча, є і протипоказання. Не рекомендується їсти огірки у разі загостренні коліту, дискінезії жовчовивідних шляхів і гастриті, у разі нирковій недостатності.

Будьте здорові. Слідкуйте за тим, що ви їсте!

Оценка материала:

5.0 / 2
Чому огірок такий корисний 5.00 5 2
Життя та Стиль / Суспільство
17.06.2022 1173
Еще материалы раздела «Суспільство»