<
НОВИНИ ДНЯ: США оголосили новий пакет допомоги Україні: що в ньому  Дощі, грози та заморозки: синоптик розказвав, де чекати негоди до кінця тижня  Рецепт рибного супу з лососем  Україна має найвищу в Європі готовність воювати за свою країну  Весняне тепло повертається: на сході й півдні прогнозують до +27°  Дощі не всюди та "цікава" температура. Синоптик дала прогноз на 25 квітня в Україні  Синоптикиня повідомила, коли відступлять холоди і до України повернеться тепловсі новини дня
Життя та Стиль
Суспільство
17.06.2022 975

Чому огірок такий корисний

Дієтологиня Світлана Фус розповіла, чому цей овоч потрібно включити до свого раціону і з чого він складається.

Без огірка просто неможливо уявити свіжі весняно-літні салати. Це один з найкорисніших і найпопулярніших овочів на нашому столі. Його з давніх часів використовували, як засіб від багатьох хвороб. Пише ТСН. 

Чому огірок унікальний, що ж там всередині?

Це один із небагатьох овочів, який ми вживаємо в їжу незрілим. Його назва "агурос" в перекладі з грецької означає саме "незрілий". Він малокалорійний, до складу входять різні мінеральні речовини, вітаміни та антиоксиданти. Саме високий вміст калію, кремнію і цинку робить огірки профілактичним засобом для догляду за здоров’ям шкіри та волосся.

Харчова цінність огірка насамперед зумовлена високим вмістом:

Лютеїну та зеаксантину – речовин, які накопичуються в тканинах ока та забезпечують ефективний захист очей та зору. В 100 г огірків вміст цих каротиноїдів втричі більший денної потреби.

Фтостеролів, які подібні своєю структурою на холестерин, а тому заміщають його в організмі. Таким чином, під час вживання огірків фітостероли пригнічують всмоктування холестерину з травного тракту. Холестерин краще виводиться з організму і зменшується його рівень в крові.

Бажано вживати огірки зі шкіркою - основна маса вітамінів та інших корисних речовин саме там. Але треба бути впевненим в якості огірків, адже в шкірці можуть накопичуватися шкідливі речовини. І тоді вживання може принести шкоду здоров'ю.

Ви знаєте, що огірки не слід зберігати в нарізаному вигляді? Є один цікавий факт: в цьому незрілому овочі у великій кількості міститься фермент аскорбатоксидаза. Його ще називають "антивітамін С" – бо він прискорює окислення вітаміну С, тобто руйнує його. Виділення антивітамінного ферменту відбувається під час подрібнення огірків. Тому готуйте овочеві салати безпосередньо перед їжею, щоб не втрачати вітамін С.

Аскорбатоксидаза також є в інших овочах і фруктах. Її багато в кабачках, цвітній капусті і гарбузі, менше в буряках, помідорах, моркві і чорній смородині.

Попри всю користь овоча, є і протипоказання. Не рекомендується їсти огірки у разі загостренні коліту, дискінезії жовчовивідних шляхів і гастриті, у разі нирковій недостатності.

Будьте здорові. Слідкуйте за тим, що ви їсте!

Оценка материала:

5.00 / 2
Чому огірок такий корисний 5.00 5 2
Життя та Стиль / Суспільство
17.06.2022 975
Еще материалы раздела «Суспільство»