НОВИНИ ДНЯ: Путін перемагає у виборах у РФ з "рекордним" результатом, - ЦВК  Чи застосує Вашингтон ленд-ліз для України: британський полковник розповів про настрої в США  Путін залякує, проте сам боїться війни з НАТО: в Європі пояснили, навіщо диктатор "сіє страх" на Заході  Коли прийде весняне тепло: прогноз погоди в Україні на п'ять днів  Атака на нафтопереробну галузь Росії: удари українських дронів можуть спричинити кризу — експерт  У порти Одеси незабаром повернуться великі контейнеровози та пороми, - ЗМІ  Прогноз погоди на 19 березня: де в Україні буде дощ і мокрий снігвсі новини дня
Політика
Україна
27.06.2022 2077

Звідки пішли назви "вантаж 200" і "трьохсотий": пояснення Жданова

Також є ще декілька цифр, які використовуються для визначення військових вантажів: вантаж 400, 500, 600 і 700.

Військовий експерт Олег Жданов розповів історію виникнення термінів "вантаж 200" і "вантаж 300".

Про це він сказав на своєму youtube-каналі. Пише ТСН. 

За словами експерта, це визначення пішло від часів Афганської війни (1979-1989) – коли СРСР увів війська до Афганістану, тоді з'явилися назви "вантаж 200" і "вантаж 300" – вбиті і поранені.

"Чому "двохстоті": тіла солдатів запаювали у цинкову труну. Стандартну дерев'яну труну з тілом запаювали оцинкованими листами заліза і клали у дерев'яний ящик. Вся ця конструкція, як правило, важила приблизно 200 кг. За однією з версій, оскільки тіла до СРСР з Афганістану доправляли літаками, пілотам було важливо знати вагу вантажу. Зважували і приблизна така конструкція з тілом важить приблизно 200 кг. Спочатку таку назву дали льотчики, а потім вже й самі військові почали вживати цей термін – "двохсоті", – каже Жданов.

Є інша версія: начебто походження назви "вантаж 200" пішло від наказу міністра оборони №200 про спеціальні заходи щодо поховання загиблих солдат.

Термін "трьохсоті" своєю чергою, не має жодного відношення до ваги.

""Трьохсоті"  – це поранені. Чому з'явилася цифра 300: коли солдата поранили, командир підрозділу заповнює "бланк №300". Наприклад, є форма безповоротних втрат. Вона має №18. А є бланк обліку поранених. Він мав у своїй нумерації цифру 300. Звідси і з'явився термін "трьохсоті", – зазначає експерт.

Також є ще декілька цифр, які використовуються для визначення військових вантажів:

  • "400-соті" – контужені;
  • "вантаж 500" – медикаменти;
  • "вантаж 600" – полонені;
  • "вантаж 700" – гроші і дорогоцінності.

"Терміни "вантаж 200" і "вантаж 300" і досі перебувають у вжитку і наших, і російських військовослужбовців. А інші – не знаю, як вони зараз використовуються. Є багато переговорних таблиць з кодованими назвами тих чи інших вантажів, і військові користуються таблицями, які для них складені і які діють у тій, чи іншій військовій частині чи місцевості", – підсумував Жданов.

Оценка материала:

5.00 / 1
Звідки пішли назви "вантаж 200" і "трьохсотий": пояснення Жданова 5.00 5 1
Політика / Україна
27.06.2022 2077
Еще материалы раздела «Україна»