<
НОВИНИ ДНЯ: США оголосили новий пакет допомоги Україні: що в ньому  Дощі, грози та заморозки: синоптик розказвав, де чекати негоди до кінця тижня  Рецепт рибного супу з лососем  Україна має найвищу в Європі готовність воювати за свою країну  Весняне тепло повертається: на сході й півдні прогнозують до +27°  Дощі не всюди та "цікава" температура. Синоптик дала прогноз на 25 квітня в Україні  Синоптикиня повідомила, коли відступлять холоди і до України повернеться тепловсі новини дня
Політика
Європа
28.06.2022 505

Генсек НАТО про ситуацію навколо Калінінграда: Альянс боронитиме Литву

Напад росії чи іншого потенційного противника на Литву або іншу балтійську країну викличе відповідь усього Північноатлантичного альянсу, який оборонятиме свого союзника.

На цьому наголосив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг у понеділок під час пресконференції напередодні саміту НАТО в Мадриді, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Я переконаний, що москва, президент путін, розуміє наші гарантії колективної безпеки, розуміє наслідки нападу на країну-союзника НАТО. Це викличе відповідь усього Альянсу, як і зміцнить необхідність збільшення нашої присутності. Тому це мій основний меседж: ми будемо обороняти. І надсилаючи чітко цей меседж, ми, власне, запобігаємо нападу", - заявив Столтенберг, коментуючи питання про те, якою буде відповідь НАТО у разі нападу росії на одну з країн Балтії через ситуацію навколо Калінінграда.

Генсек НАТО вказав на те, що Альянс збільшив свою присутність на східному фланзі та у Балтійському регіоні після агресії рф проти України у 2014 році та після повномасштабного вторгнення в Україну 24 лютого ц.р.

"Зараз у нас є 40 тис. військ під прямим командуванням НАТО. І більшість із них – на східному фланзі, багато у Балтійському регіоні. Метою збільшення цієї присутності є надсилання меседжу, що ми готові захистити та обороняти територію кожного союзника, включаючи, звичайно, Литву та інші балтійські країни", - заявив Столтенберг.

За його словами, НАТО забезпечує надійне стримування, і "метою цього переконливого стримування є не провокування, а запобігання конфлікту" – "щоб росія чи якийсь інший потенційний противник не атакував країну-союзника НАТО".

Окремо генсек НАТО висловив занепокоєння нарощуванням воєнного потенціалу росії у Калініграді, що відбувалося протягом багатьох років, у т.ч. сучасними системами озброєння.

Він додав, що Литва на сьогодні просто імплементує прийняті Євросоюзом економічні санкції, і союзники по НАТО підтримують ці санкції та вживають також своїх власних санкцій. "Ці санкції важливі..., щоб путін заплатив ціну за свій варварський напад на Україну", - заявив Столтенберг.

Литовська залізниця раніше поінформувала Калінінградську залізницю про те, що 18 червня припиняє транзит підсанкційних вантажів між Калінінградською областю і основною територією росії. Компанія отримала роз'яснення Єврокомісії, згідно з якими, навіть якщо санкційні товари і вантажі йдуть з однієї частини рф в іншу, але через територію ЄС, їхнє перевезення все одно заборонено.

Згодом Литва розширила обмеження щодо транзиту в Калінінградську область росії, заборонивши перевезення підсанкційних товарів не лише залізницею, але й автомобільними шляхами.

Міністерство закордонних справ росії пообіцяло Литві відповідь у "практичній площині". Пізніше на навчаннях у Калінінградській області рф відпрацювала удар по комунікаціях "умовного супротивника".

Оценка материала:

5.00 / 1
Генсек НАТО про ситуацію навколо Калінінграда: Альянс боронитиме Литву 5.00 5 1
Політика / Європа
28.06.2022 505
Еще материалы раздела «Європа»