<
НОВИНИ ДНЯ: Коли фронт відчує американську допомогу? Оптимістичний і песимістичний сценарії  Боррель пояснив, чому США не збиватимуть російські ракети над Україною  Місія Juno NASA відобразила вулканічний світ супутника Юпітера  "Погрілися, пора померзнути": синоптик прогнозує потужну негоду в Україні  Як F-16 вплинуть на перебіг війни в Україні: Євлаш пояснив  "Погрілися, пора померзнути": синоптикиня уточнила прогноз погоди в Україні на четвер  Синоптик назвала точну дату, коли в Україні очікуються заморозкивсі новини дня
Політика
Росія
30.06.2022 453

держдума рф остаточно ухвалила закон про іноагентів

російська державна дума ухвалила у третьому, остаточному читанні закон «Про контроль за діяльністю осіб, які перебувають під іноземним впливом», «за» проголосував 331 депутат, «проти» - 5, утрималися 11 осіб.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє кореспондент "Росбалту".

Новий закон набере чинності з 1 грудня 2022 року. Він об'єднує у собі раніше ухвалені норми стосовно організацій та фізосіб-іноагентів, а також містить нові положення. Згідно з ним, іноагентом може бути визнано будь-яку російську або іноземну юрособу незалежно від її організаційно-правової форми, інше об'єднання осіб або фізособу незалежно від її громадянства чи відсутності такого. Норма застосовується, якщо, на думку російської влади, такі особи отримують іноземну підтримку або знаходяться під «іноземним впливом» та здійснюють іншу діяльність, види якої визначаються законом.

При цьому «іноземний вплив» визначається широко і розпливчасто. Згідно з законом, це «надання іноземним джерелом особі підтримки та (або) вплив на особу в тому числі шляхом примусу, переконання та (або) іншими способами». Під «підтримкою» розуміється «надання особі іноземними джерелами коштів та (чи) іншого майна, а також надання особі іноземним джерелом організаційно-методичної, науково-технічної допомоги, допомоги в інших формах».

Контроль за діяльністю іноагентів здійснюватиме російський мін'юст та його територіальні підрозділи. Одночасно передбачається ведення реєстру іноагентів, в який також включатимуться афілійовані з ними особи. За агентами закріплюється обов'язок повідомляти про свій статус працівникам, органам публічної влади, а також маркувати свої матеріали, крім повідомлень особистого та побутового характеру у соцмережах.

Законом для іноземних агентів передбачаються значні обмеження у громадській та професійній діяльності. Серед них – заборона на викладацьку, просвітницьку, виховну діяльність стосовно неповнолітніх та виготовлення для них інформаційної продукції; на організацію публічного заходу; на інвестиції у стратегічні підприємства тощо. Під час доопрацювання документа депутати також заборонили іноагентам отримувати державну фінансову підтримку, у тому числі під час здійснення творчої діяльності. Крім того, на них поширять обмеження та заборони, передбачені Податковим кодексом щодо застосування спрощеної системи оподаткування. Іноагенти не зможуть здійснювати експлуатацію та гарантувати безпеку значущих об'єктів критичної інформаційної інфраструктури, а також брати участь в організації та проведенні суспільної екологічної експертизи.

За порушення законодавства про іноземних агентів законопроєктом передбачається встановлення адміністративної, кримінальної та іншої відповідальності. При цьому передбачена можливість виходу із статусу іноагента.

Ця новина надійшла на тлі повномасштабної російської агресії в Україні, яка почалася 24 лютого. Після цього російська влада ухвалила ряд жорстких законів усередині країни.

Оценка материала:

5.00 / 1
держдума рф остаточно ухвалила закон про іноагентів 5.00 5 1
Політика / Росія
30.06.2022 453
Еще материалы раздела «Росія»