<
НОВИНИ ДНЯ: Коли фронт відчує американську допомогу? Оптимістичний і песимістичний сценарії  Боррель пояснив, чому США не збиватимуть російські ракети над Україною  Місія Juno NASA відобразила вулканічний світ супутника Юпітера  "Погрілися, пора померзнути": синоптик прогнозує потужну негоду в Україні  Як F-16 вплинуть на перебіг війни в Україні: Євлаш пояснив  "Погрілися, пора померзнути": синоптикиня уточнила прогноз погоди в Україні на четвер  Синоптик назвала точну дату, коли в Україні очікуються заморозкивсі новини дня
Політика
Україна
05.07.2022 396

Росія системно вивозить через Крим українське зерно в Туреччину, – розслідування "Схем"

Російські окупанти систематично вивозять крадене українське зерно в турецькі порти. Вони вимикають радари на суднах, але відслідкувати процес можна через супутникові дані.

Про це йдеться у розслідуванні "Схем".

Журналісти також оприлюднили документи на зерно, яке великими партіями імпортує Туреччина. Походження зазначено як "Крим, РФ", попри те, що Анкара офіційно визнає анексію Криму незаконною.

"Зерно вантажиться в порту «Авліта» (Севастополь), куди його звозять з тимчасово окупованих територій, зокрема Херсонської та Запорізької областей", – зазначено в розслідуванні.

Балкери регулярно заходили в підсанкційний порт Севастополя, де через термінал завантажувались зерном, потім прямували до Туреччини і там розвантажувались.

Одне з суден – "Михайло Ненашев" – щонайменше тричі здійснило такий рейс з Криму до Туреччини. 15 квітня супутник зафіксував цей танкер біля терміналу "Авліта". Три дні судно через вимкнені радари лишалось непомітним для системи офіційного моніторингу суден Marine Traffic. Водночас цей сервіс зафіксував, що до заходу в кримський порт воно було порожнім. А після – вже завантаженим. 22 квітня "Михайло Ненашев" став у турецький порт Деріндже, через чотири дні система зафіксувала розвантаження.

Ще один рейс цей корабель здійснив у травні. 25.05 супутник помітив його біля терміналу, наступного дня він вийшов у море і включив радари. Сервіс зафіксував вантаж на його борту. 30 травня судно зайшло в порт Іскендерун (Туреччина).

"За тиждень балкер повторив свій шлях, вийшовши з Туреччини порожнім. Зайшов в акваторію Чорного моря і взяв курс нібито на якірну стоянку «Кавказ» у Керченській протоці, вимкнувши радари. Але 14 червня супутник зафіксував його біля «Авліти». Того дня його трюми були порожніми, а в наступні – завантажені зерном", – зазначили журналісти.

18 червня балкер "Ненашев" з’явився на радарах в районі Керченської протоки і взяв курс на Туреччину. 25 червня пришвартувався до причалів приватного порту MMK Metalurji неподалік Іскендеруна, де його зафіксував журналіст Осман Пашаєв.

Другий балкер, який відслідкували журналісти, – сирійське судно Finikia. 20 квітня воно з’явилось на супутникових знімках в "Авліті". На радарах його зафіксували лише 21 квітня – вже з вантажем. 29 квітня судно пришвартувалось у турецькому Немруті і відвантажило зерно.

6 травня Finikia вже порожнім вийшло у новий рейс – з Немрутау в бік Чорного моря. Процедура повторилась: 10 травня судно вимкнуло радари, але 13 травня його в "Авліті" зафіксував супутник. Балкер завантажився зерном, і прибув в Іскендерун 24 травня.

"Схеми" мають документи із доказами, що "Ненашев" та Finikia на шляху до Туреччини завантажувались зерном саме в кримському терміналі "Авліта".

У коментарі "Схемам" посол України в Туреччині Василь Боднар зазначив: "Ми працюємо з турецькою стороною. Але нам кажуть, що російські документи, які надаються для ввезення зерна в порт – вони є легальними і вони їх сприймають, як такі, що необхідні для того, щоб розвантажити судно в законний спосіб".

Оценка материала:

5.00 / 1
Росія системно вивозить через Крим українське зерно в Туреччину, – розслідування "Схем" 5.00 5 1
Політика / Україна
05.07.2022 396
Еще материалы раздела «Україна»