<
НОВИНИ ДНЯ: Трамп винен у кримінальній справі: чи зможе він балотуватися в президенти США  Вибори в Європарламент. Хто бере участь та яка позиція партій щодо України  Допомога Україні від Швеції: Київ отримає два літаки РЛС  Зеленський сказав, чи збільшилася мобілізація після нового закону  В Україні буде багато дощів з грозами: прогноз погоди на початок червня  Україну в останній день весни накриють грози, а літо почнеться із спеки: синоптикиня дала прогноз  Весна прощається грозовими дощами: прогноз погоди в Україні в останній день травнявсі новини дня
Бізнес
Економіка
10.07.2022 686

"Вже пора переходити до нормального ринкового курсу": в ОП пропонують скасувати обмеження

Відмова від фіксованої частини курсу може скорегувати ринковий курс у бік невеликого зниження.

Недоцільно тримати два курси валют, оскільки в Україні вже з'явилися умови для повернення до ринкового курсом гривні до долара.

Про це заявив радник президента з економічних питань Олег Устенко в інтерв'ю "РБК-Україна".

"Мені здається, що прийшов вже час відміни фіксованого курсу – треба переходити до ринкового курсу, який вже існує. Який сенс тримати два курси відразу? Тобто ми зараз знаходимося в умовах, коли Національний банк начебто фіксує курс на 29,25, а з іншого боку є курс, який ми бачимо на реальному ринку, який знаходиться в межах щонайменше від 33 до 36 гривень за один долар", - зазначив він.

За його словами, у разі відмови від фіксованої частини цього курсу є можливість, що відбудеться корекція того ринкового курсу, який є – він трошки знизиться, і спред буде меншим ніж той, який ми зараз бачимо.

"Вже час переходити до нормального ринкового курсу. Тим паче, що треба підтримати наших експортерів, і Міністерство фінансів, яке збирає податки, в тому числі й від імпорту. Національний банк вже зробив можливе і неможливе – фінансова система вистояла в перші дні, тижні та місяці війни. Зараз можна в цьому напрямку робити послаблення", - резюмував він.

Нагадаємо, НБУ від 21 травня скасував обмеження на встановлення курсу, за якими уповноважені установи можуть продавати готівкову іноземну валюту клієнтам. Офіційний курс гривні до долара зафіксований Нацбанком на рівні 29,25 грн/дол. від 24 лютого 2022 року.

Оценка материала:

5.00 / 2
"Вже пора переходити до нормального ринкового курсу": в ОП пропонують скасувати обмеження 5.00 5 2
Бізнес / Економіка
10.07.2022 686
Еще материалы раздела «Економіка»