<
НОВИНИ ДНЯ: IKEA повертається в Україну: що відомо  Коли закінчиться війна в Україні: Зеленський зробив нову заяву  Неймовірна спека. Синоптики дали прогноз на вихідні в Україні  Зодіакальний гороскоп на липень 2024 року для всіх 12 знаків  Міноборони про темпи мобілізації: динаміка позитивна, краще ніж в березні та лютому  Чого ворог боїться найбільше: комбат дав неочікувану відповідь  Коли спека в Україні ослабне: синоптикиня назвала точну датувсі новини дня
Бізнес
Економіка
14.07.2022 491

Українці активно витрачають заощадження

Для здійснення найбільш необхідних витрат українці скорочують валютні заощадження: з початку війни чистий продаж валюти населенням на внутрішньому ринку склав $1,1 млрд.

Про це повідомив голова Ради НБУ Богдан Данилишин.

Падіння заощаджень пов'язане зі скороченням зарплат на 17-30% від довоєнного рівня та зростанням споживчих цін.

Споживчі ціни у червні 2022 року зросли на 3,1% порівняно з травнем. У річному обчисленні інфляція прискорилася з 18% до 21,5%, наголосив Данилишин.

За чотири місяці війни випереджаючими темпами зростали ціни на продукти харчування – на 17% (у річному обчисленні +28%), автомобільне паливо та олії – на 61% (+91%), транспортні послуги – на 20% (+31%).

Серед продуктів харчування за час війни найбільше подорожчали хлібопродукти (+20%), риба (+23%), фрукти (+54%), овочі (+39%).

Чинник військових дій на території України визначає домінантну частину річного приросту інфляції, пояснює голова Ради НБУ.

Економіка пристосовується нових умов функціонування, змінюються ланцюги постачання, ринки збуту, відбувається перепрофілювання бізнесу. Частину товарів на ринку доводиться замінювати імпортом (наприклад, сіль, паливо), що чинить додатковий тиск на обмінний курс і призводить до імпорту інфляції. Вагома частина приросту споживчих цін пов'язана із передвоєнним підвищенням цін у промисловості (+66%).

За оцінками НБУ, у другому кварталі реальний ВВП скоротився на 40%, додає Данилишин.

Оценка материала:

5.00 / 1
Українці активно витрачають заощадження 5.00 5 1
Бізнес / Економіка
14.07.2022 491
Еще материалы раздела «Економіка»