<
НОВИНИ ДНЯ: Байден і Трамп погодилися на два раунди дебатів: коли вони відбудуться  Як приготувати смачні голубці: чим замінити рис у фарші  Потеплішає до +21: Гідрометцентр розповів, на яку погоду очікувати мешканцям Київщини  В Україні знову теплішає: якою буде погода 17 травня  Чи реально мобілізуватися на цивільну посаду в армії: в Міноборони відповіли  Погода в Україні зміниться: синоптик розказала, до чого готуватись  До України повертається потепління: чи скрізь погода потішить 17 травнявсі новини дня
Життя та Стиль
Суспільство
22.07.2022 607

Вчені назвали можливу причину краху цивілізації майя

Вчені на чолі з антропологом доктором Дугласом Кеннеттом із Каліфорнійського університету в Санта-Барбарі з'ясували можливу причину краху столиці майя Майяпан.

Археологічні й історичні дослідження виявили зв'язок між глобальною зміною клімату, соціальною нестабільністю, насильницькими конфліктами та соціально-політичним колапсом майя. Пише ТСН. 

Про це пише Express.

Під час дослідження команда вивчила історичні документи на наявність записів про насильство на Юкатані, а також досліджувала людські рештки, виявлені в Майяпані, на ознаки травм. Потім вона намагалася знайти зв'язок між цими ознаками конфлікту й індикаторами умов посухи.

Так експерти виявили, що тривала посуха загострила напруженість між групами, які суперничали, що зрештою привело місто до занепаду.

Із розпадом Майяпана жителі міста мігрували до інших, дрібніших й успішніших міст на околицях. Саме ця можливість пристосування забезпечила стійкість у регіональному масштабі, що дозволило цивілізації майя проіснувати ще як мінімум 150 років.

"Як ми бачимо, тут немає жодних збігів обставин. Насправді саме посуха спровокувала громадянський конфлікт, що породив насильство, яке, зі свого боку, призвело до соціальної та економічної нестабільності, яка прискорила крах Майяпана", — зазначили вчені.

Нагадаємо, у Мексиці на будівельному майданчику археологи знайшли 1500-річне місто майя.

Оценка материала:

5.00 / 1
Вчені назвали можливу причину краху цивілізації майя 5.00 5 1
Життя та Стиль / Суспільство
22.07.2022 607
Еще материалы раздела «Суспільство»