НОВИНИ ДНЯ: Зеленський про фронт: ситуацію стабілізували, але назріває новий наступ Росії  Скільки можна зберігати борщ в холодильнику, щоб він лишався смачним та їстівним  Народний синоптик Діденко попередила про різку зміну погоди в Україні — де очікувати дощі  Зеленський про народжуваність під час війни: головне питання у безпеці  Буданов про теракт під Москвою: Росія знала про підготовку щонайменше за місяць  В Україні 29 березня - дощі та сильний вітер, вдень до 16°  Чи мобілізують випускників перед вступом на магістратуру чи аспірантуру: відповідь Зеленськоговсі новини дня
Бізнес
Економіка
22.07.2022 587

Зростання цін прискориться: НБУ різко погіршив прогноз щодо інфляції на 2022 рік

Національний банк України (НБУ) прогнозує, що зростання споживчих цін до кінця 2022 року складе 31%. Раніше НБУ також прогнозував інфляцію "вище 20%".

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на заяву голови НБУ Кирила Шевченка на брифінгу, який транслювався на Youtube.

Як зазначив Шевченко, інфляційний тиск зберігатиметься й надалі: за підсумками 2022 року інфляція перевищить 30%. У наступні роки вона суттєво сповільниться, хоча все ще перебуватиме значно вище цілі Національного банку в 5% передусім через наслідки війни.

За прогнозом НБУ, у 2023 році інфляція становитиме 20,7%, у 2024 році - 9,4%.

Як зазначили в прес-службі НБУ, шоки пропозиції в умовах повномасштабної війни і надалі матимуть значний вплив на цінову динаміку. Базовий сценарій прогнозу передбачає повноцінне відновлення роботи чорноморських портів з початку наступного року.

Водночас у найближчі місяці й надалі є висока ймовірність подальших терористичних атак Росії на об’єкти інфраструктури та виробничі потужності в містах України, що підриватиме логістику, підвищуватиме ризики бізнесу та розхитуватиме очікування. Зберігатимуться також високі світові ціни на енергоносії, додали в прес-службі.

Нагадаємо, загальна інфляція у червні 2022 року прискорилася в річному вираженні до 21,5%. Вище інфляція була тільки в лютому 2016 року - 32,7%.

Оценка материала:

5.00 / 1
Зростання цін прискориться: НБУ різко погіршив прогноз щодо інфляції на 2022 рік 5.00 5 1
Бізнес / Економіка
22.07.2022 587
Еще материалы раздела «Економіка»