<
НОВИНИ ДНЯ: Уникнути вручення повістки більше не вдасться: Кабмін затвердив нові правила  У Пентагоні розповіли про катастрофічні наслідки атак українських БПЛА по НПЗ у Росії  Зеленський оцінив перспективи нового контрнаступу ЗСУ і назвав умову  В Україні 19 травня утримається суха погода, вдень до +24°  Політолог пояснив, чому Китай буде й надалі підтримувати Путіна  У Польщі змінюють виплати для біженців: що потрібно знати українцям  Закон про мобілізацію набув чинності: оновлення даних, штрафи, конфіскація авто, відстрочка, ВЛК – всі зміни від 18 травнявсі новини дня
Політика
Україна
23.07.2022 1063

"Коригування було величезне": Гайдай розповів про "ждунів руского міра", які допомагали ворогу

Відомі випадки, коли під час оборони Сєвєродонецька та Лисичанська місцеві мешканці, які симпатизують путінській армії, здавали позиції ЗСУ.

a88a63c5fe4cc996e01a2f8d9f3ae523_23.07.22

Голова Луганської ОВА Сергій Гайдай каже, що в області були "ждуни руского міра", а також завербовані російськими службами мешканці. Також існували випадки, коли окупанти обіцяли людям "за роботу" авто чи гроші за коригування і різні фотозвіти.

Про це керівник Луганщини сказав в інтерв'ю УНІАН.

З його слів, тим, хто допомагав росіянам за гроші, взагалі було все одного - за кого вони. Наразі сказати кількість  зрадників не можливо. Втім, і говорити тотально про всіх не можна, наголосив Гайдай.

"В Сєвєродонецьку проживало понад 120 тисяч мешканців, але залишилось 10 тисяч. Навіть якби вони гіпотетично були зрадниками, то це навіть не 10% від всього населення, яке проживало там до повномасштабного вторгнення. Тож відсоток не великий. Але навіть якщо це одна або дві тисячі людей, які могли допомагати - це все одно дуже багато. На жаль, коригування дійсно було величезне", - розповів голова ОВА.

Він зауважив, що в ОВА не було жодного зрадника, у ВЦА - можливо, могла бути рядова людина чи техперсонал, але в керівництві - ні.

"За великим рахунком, зрадили тільки декілька голів. Наприклад, сумнозвісний міський голова Рубіжного, а також декілька очільників ОТГ", - додав Сергій Гайдай.

Нагадаємо, російській армії поки не вдалося вийти до адмінкордонів Луганщини, але майже вся територія області окупована. Якби Україна отримала західну зброю на тиждень-два раніше, то теоретично можна було б уникнути окупації Луганщини. ЗСУ навіть могли б відбити навіть Сєвєродонецьк, вважає голова Луганської ОВА Сергій Гайдай.

Оценка материала:

5.00 / 1
"Коригування було величезне": Гайдай розповів про "ждунів руского міра", які допомагали ворогу 5.00 5 1
Політика / Україна
23.07.2022 1063
Еще материалы раздела «Україна»