<
НОВИНИ ДНЯ: "Лінива" паска без вимішування тіста: рецепт, який вдасться у будь-кого  Коли закінчується навчальний рік у школах 2024 року: Міносвіти назвало дату початку літніх канікул  В Україні змінять правила торгівлі алкоголем, сигаретами та пальним  У російській армії рекордне дезертирство з початку війни, - британська розвідка  Бутерброди з оселедцем і буряком на чорному хлібі: рецепт ефектної закуски  Свята в травні: чи будуть в Україні додаткові вихідні  Дощі, грози та заморозки: синоптик розказвав, де чекати негоди до кінця тижнявсі новини дня
Політика
Україна
04.08.2022 470

У МАГАТЕ визнали, що захоплена окупантами Запорізька АЕС "вийшла з-під контролю"

Міжнародне агентство з атомної енергії визнає, що захоплена російськими військовими Запорізька АЕС "вийшла з-під контролю". Наразі зв'язок з працівниками нестабільний.

facebook_com_dpsukraine_id63613_1300x820_4_650x410_04.08.22

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на гендиректора МАГАТЕ Рафаеля Гроссі в інтерв'ю Associated Press.

Він зазначив, що після захоплення на найбільшій в Європі атомній станції були порушені всі принципи ядерної безпеки.

"Те, що поставлено на карту, надзвичайно серйозне та небезпечне", - додав Гроссі.

Гендиректор попередив, що ЗАЕС "повністю вийшла з-під контролю", тому закликає Україну та Росію дозволити експертам відвідати станцію, щоб уникнути катастрофи. Гроссі додав, що зв'язок з персоналом станції часто переривається.

"Існує парадоксальна ситуація, коли станція контролюється Росією, але її український персонал продовжує керувати своїми ядерними операціями, що призводить до неминучих конфліктів та ймовірного насильства", - підкреслив Гроссі.

Що цьому передувало

Варто нагадати, що на початку червня Росія почала готуватися до візиту гендиректора МАГАТЕ на Запорізьку АЕС. Окупанти проводили спеціальні наради з представниками агентства.

Нещодавно Гроссі підтвердив, що делегація МАГАТЕ готова поїхати на ЗАЕС.

Україна розкритикувала керівництво міжнародного агентства та заявила, що це спроба легітимізувати захоплення Росією станції.

Оценка материала:

5.00 / 2
У МАГАТЕ визнали, що захоплена окупантами Запорізька АЕС "вийшла з-під контролю" 5.00 5 2
Політика / Україна
04.08.2022 470
Еще материалы раздела «Україна»