НОВИНИ ДНЯ: 28 березня в Україні стане ще тепліше, у кількох областях - дощі   Оточення Путіна не вірить у його теорію про зв'язок України і теракту під Москвою, - Bloomberg  Чехія передасть українським воїнам удвічі більше снарядів, ніж було оголошено спочатку  Фінансовий гороскоп на квітень 2024 року  В Україні у четвер прогнозують потепління до +20°  Лукашенко зламав версію Путіна про "втечу" терористів до України  Загроза наступу РФ на Харків: місцевий депутат про сили РФ у Бєлгородській та Курській областяхвсі новини дня
Бізнес
Економіка
04.08.2022 399

Реальний прожитковий мінімум в Україні доходить до 6500 гривень – міністр

Реальний прожитковий мінімум в Україні у 2,6 раза більший за фактичний і становить близько 6500 гривень.

Про це заявила міністр соціальної політики Оксана Жолнович в інтерв’ю Інтерфакс-Україна.

За її словами, у питанні прожиткового мінімуму слід розглядати не окремо людину, а домогосподарство.

"Якщо це одна людина, то їй потрібно десь тих 6 тис., щоб оплатити оренду, квартплату, комунальні. Якщо людей двоє-троє, то з кожною наступною ця сума знижується. Треба розуміти, що цей мінімум не можна виводити лінійно для кожної людини, треба розглядати саме домогосподарства. Але однозначно, що той, який затверджено, - менший за реальний", – сказала міністерка.

Жолнович розповіла, що наразі уряд працює над наповненням бюджету, щоб здійснити планове підвищення прожиткового мінімуму у грудні, оскільки його вже забюджетовано.

Що стосується традиційного інфляційного підвищення прожиткового мінімуму наступного року, Мінсоцполітики розрахує його величину з огляду на поточну інфляцію та подаватиме Міністерству фінансів.

"Але ми лише частина бюджету, ми не заробляємо цих грошей, тому я не знаю, які будуть планові надходження і що буде виведено з урахуванням спроможностей", – поділилась Жолнович.

Про суттєве наближення фактичного мінімуму до реального чиновниця прокоментувала, що поки влада не планує кардинально переглядати ті стандарти, які закладено в нинішньому бюджеті.

"Так, ми повинні виконувати гарантії на рівні хоча б мінімальних стандартів для виживання. Але з іншого боку, є норма, яка передбачає, що держава може забезпечити певний рівень допомоги з урахуванням свого загального матеріального стану.

Тобто якщо ти не маєш, то більше не даси, закони математики ніхто не скасовував. Сьогодні у нас війна, і ми не можемо це відкинути, оминути та не враховувати. Всі видатки, які є, максимально спрямовуються насамперед на військові потреби", – пояснила очільниця Мінсоцполітики.

Також, за її словами, в майбутньому необхідно провести реформу системи прожиткового мінімуму, відв'язавши її від низки нехарактерних виплат. У Верховній Раді вже зареєстровані відповідні законопроєкти.

Оценка материала:

5.00 / 1
Реальний прожитковий мінімум в Україні доходить до 6500 гривень – міністр 5.00 5 1
Бізнес / Економіка
04.08.2022 399
Еще материалы раздела «Економіка»