НОВИНИ ДНЯ: Путін видав чергову хвору маячню: що сказав цього разу  Коли ховатимуть героїв на Військовому меморіальному кладовищі: у Мінветеранів назвали терміни  У частині України оголосили штормове попередження: де очікувати негоду  У Міноборони роз'яснили оновлений процес мобілізації згідно з новим законопроєктом  Нові акцизні ставки на сигарети в євро є важливою євроінтеграційною вимогою, - експерт  Україну знову накриє дощ і сильний вітер: прогноз погоди на 29 березня  Експерт пояснив, чому ЗСУ важливо бити по аеродромах РФ на окупованих територіяхвсі новини дня
Життя та Стиль
Столиця
16.08.2022 935

У Києва немає грошей на нові бомбосховища, всі гроші йдуть на оборону - Кличко

Нові укриття у столиці зараз неможливо побудувати через обмежений бюджет, тому киянам треба знати перелік наявних бомбосховищ і у разі небезпеки ховатися там.

Про це заявив мер Києва Віталій Кличко в інтерв'ю виданню "Бабель", передає Укрінформ.

"Деякі речі ми можемо швидко виправити, деякі - потребують великих інвестицій і часу. Відверто, ще з радянських часів метро у нас було визначене як обʼєкт подвійного використання, як бомбосховище. Деякі бомбосховища в Києві, в його центральній частині, залишилися з часів Холодної війни. Коли будували нові райони - я маю на увазі Харківський масив, Оболонь - небезпеки такої не було, тому там питання бомбосховищ стоїть дуже гостро. І це великі масиви, де живуть сотні тисяч людей. Але миттєво взяти і в дуже короткий термін побудувати бомбосховища нереально. Тому ми використовуємо будь-які приміщення подвійного користування, там, де можна бути більш-менш захищеним. Це підвальні приміщення, підземні паркінги, підземні переходи, де можна сховатися у разі бомбардування чи атак. Усі вони є на карті, розміщеній на сайті міської влади, у додатку «Київ Цифровий». Тому прохання до кожного мешканця нашого міста — знати перелік доступних сховищ у своєму районі чи біля роботи, де можна перечекати небезпеку", - сказав Кличко.

Мер Києва також вважає правильним рішення Ради оборони Києва про обов'язкову зупинку транспорту під час повітряної тривоги.

"У разі повітряної тривоги скупчення людей — це небезпека. Люди повинні вийти з транспорту і розосередитися. Це правила, написані кровʼю. У Миколаєві влучили в зупинку, загинули багато людей, багато поранених. Ці правила для того, щоб уникнути трагедії", - заявив Кличко.

При цьому мер зазначив, що була б «ідеальна історія», якби Київ будував бомбосховище біля кожної транспортної зупинки, але у міста немає грошей на будівництво нових бомбосховищ або споруд подвійного користування. Водночас він заспокоїв, що критична інфраструктура отримує своє фінансування у достатній кількості.

"Ми живемо в особливих умовах, і багато речей миттєво зробити не можемо. Ми зараз говоримо про будівництво бомбосховищ чи приміщень подвійного користування. Але в міста грошей немає. Тобто у Києва на рахунку в казначействі є 16 мільярдів віртуальних грошей. А реальних грошей в бюджеті немає. Усі гроші йдуть зараз на оборону, на війну. І ми це розуміємо. Ми спеціальними рішеннями Кабінету Міністрів отримуємо гроші на відбудову тих будівель, які пошкоджені в результаті обстрілів, щоб люди повернулися до початку опалювального сезону. Більше грошей немає. Ми отримуємо гроші на підтримку, бюджету розвитку немає, від слова «зовсім». І на сьогодні у нас є гроші виключно на підтримку критичної інфраструктури життєдіяльності міста. Крапка. Ми повинні виходити з реалій", - сказав він.

Як повідомлялося, Верховна Рада 29 липня ухвалила закон про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення вимог цивільного захисту під час планування та забудови територій. Він передбачає обов’язкову наявність бомбосховищ при будівництві нових споруд.

Оценка материала:

5.00 / 1
У Києва немає грошей на нові бомбосховища, всі гроші йдуть на оборону - Кличко 5.00 5 1
Життя та Стиль / Столиця
16.08.2022 935
Еще материалы раздела «Столиця»