НОВИНИ ДНЯ: В Києві очікуються сильні пориви вітру: містянам дали важливі поради  Через фінансову скруту Трамп почав торгувати Бібліями – The New York Times  Держборг України за місяць скоротився більш ніж на 1 млрд доларів  Переломный момент: генерал розповів, як потрібно діяти в Харкові для знешкодження ворога  У Британії визнали, що не могли б воювати з Росією понад два місяці  Ще буде короткочасне похолодання: синоптикиня розповіла, якої погоди чекати в Україні  Як Україна може досягти ядерного паритету з РФ: нардеп назвав три шляхивсі новини дня
Бізнес
Економіка
16.08.2022 410

Частка непрацюючих кредитів у банках зросла до майже 30%

У банківському секторі України частка непрацюючих кредитів за квітень-червень 2022 року збільшилася до 29,7%.

Про це йдеться в Огляді банківського сектору НБУ.

"Банки розпочали визнання непрацюючих кредитів корпоративного сегмента, водночас у роздрібному – зростає рівень покриття працюючого портфеля резервами. Отже, обсяг непрацюючих кредитів почав зростати вперше за тривалий час: їхній рівень підвищився за ІІ квартал на 2.6 в. п. до 29,7%", - йдеться в огляді банківського сектору.

У Нацбанку зазначають, що чисті активи банків за ІІ квартал зросли на 3,3% і наблизилися до довоєнного рівня. Водночас динаміка кредитного портфеля була нерівномірною. Чисті гривневі корпоративні кредити за квартал зросли на 5,3%, натомість валютні – знизилися на 7,2% у доларовому еквіваленті. Зростання корпоративного гривневого кредитування відбувалося виключно за рахунок державних банків – близько +30% за квартал.

Чистий роздрібний кредитний портфель скоротився за ІІ квартал на 11,1% як за рахунок зменшення обсягів кредитування, так і через зростання резервів. Під час воєнного стану позики надавалися лише на поточні потреби клієнтів, натомість в іпотечному сегменті та на купівлю авто кредитування майже зупинилося.

У Нацбанку запевняють, що банківський сектор залишався операційно прибутковим, попри воєнні дії, зокрема завдяки скороченню витрат. Складові операційного доходу повільно відновлюються. Однак, суттєві відрахування в резерви під очікувані внаслідок війни втрати зумовили його збиток у розмірі 4,5 млрд грн у ІІ кварталі, 4,6 млрд грн – з початку року. Кількість збиткових за квартал банків становила 24 установи.

Втрати від реалізації кредитного ризику зростатимуть і надалі. Фінустанови поступово визнають кредитні збитки та відображають вплив негативних подій – втрату доходів, руйнування активів та заставного майна, погіршення платоспроможності позичальників – на якість портфеля.

Національний банк спонукає банки оцінювати кредитні збитки своєчасно, повною мірою відображати вплив негативних подій на якість активів і за можливості проводити виважені реструктуризації, які сприятимуть нормалізації боргового навантаження позичальників та підвищать стійкість банківського сектору.

Оценка материала:

5.00 / 2
Частка непрацюючих кредитів у банках зросла до майже 30% 5.00 5 2
Бізнес / Економіка
16.08.2022 410
Еще материалы раздела «Економіка»