<
НОВИНИ ДНЯ: Частину областей накриють дощі, попереджають про грози й туман: погода на 26 квітня  Росія готується до чотирирічної стагнації у сфері СПГ через західні санкції, - Reuters  Мобілізація по-новому: як та кого покарають, якщо не з'явився до ТЦК протягом 60 днів  Хто з українців зможе отримати паспорт за кордоном: перелік категорій чоловіків  Прогноз погоди на 26 квітня: де знову очікуються сильні заморозки  США оголосили новий пакет допомоги Україні: що в ньому  Дощі, грози та заморозки: синоптик розказвав, де чекати негоди до кінця тижнявсі новини дня
Життя та Стиль
Суспільство
08.09.2022 543

У МОЗ розповіли про симптоми мавпячої віспи

Міністерство охорони здоров'я України нагадало основні факти про мавпячу віспу у зв'язку з поширенням у світі цього захворювання.

Про це МОЗ повідомляє у Фейсбуці.

"У світі триває поширення віспи мавп. В Україні станом на 7 вересня випадків цього захворювання, як і підозр на нього, не зафіксовано. Проте маємо бути пильними, зважаючи на міграцію та особливості епідемічних процесів", - наголосили у відомстві.

Зазначається, що мавпяча віспа - це віспоподібне захворювання, яке спричинюють віруси родини поксвірусів. Вона подібна до натуральної віспи, проте має меншу летальність і легші симптоми.

За даними МОЗ, до 2022 року випадки зараження мавпячою віспою фіксувалися в країнах Центральної та Західної Африки. На сьогодні більш ніж половина зафіксованих випадків припадає на Південну й Північну Америки.

До основних симптомів захворювання належать лихоманка, головний біль, біль у м'язах та спині, збільшені лімфатичні вузли, озноб, біль у горлі, закладеність носа, кашель і висип.

Висип може мати вигляд пухирів або прищів. З'являється спочатку на обличчі, усередині рота, згодом — на інших частинах тіла. Висип проходить різні стадії до повного загоєння.

Іноді висип з'являється першим, потім приєднуються інші симптоми. У деяких випадках усе обмежується лише шкірними проявами.

В одних людей мавпяча віспа може супроводжуватися легкими симптомами, в інших — серйозними наслідками з потребою лікування в медичних закладах. У групу підвищеного ризику тяжкого перебігу цієї хвороби входять вагітні, діти та люди з ослабленим імунітетом, імунодефіцитом.

Тривалість захворювання зазвичай становить від 2 до 4 тижнів.

Передається мавпяча віспа від людини до людини через фізичний контакт з інфекційним висипом, струпами або біологічними рідинами організму хворого.

Захворювання може поширюватися з моменту появи симптомів до повного загоєння висипу та утворення свіжого шару шкіри. Щоб запобігти зараженню, слід уникати контакту "шкіра до шкіри" з людьми, у яких є відповідні симптоми, уникати контакту з предметами й матеріалами, що їх використовував хворий.

Наголошується, що з метою профілактики важливо регулярно мити руки з милом або використовувати дезінфекційний засіб на спиртовій основі. Необхідно дезінфікувати й мити поверхні, до яких доводиться торкатися в середовищах, де могли бути заражені люди.

Вакцин проти мавпячої віспи, за інформацією МОЗ, у світі є три, проте їхнє виробництво та запаси дуже обмежені.

Зазначається, що в Україні необхідності у вакцинації проти мавпячої віспи станом на сьогодні немає з огляду на відсутність зареєстрованих випадків та знижену ймовірність їх появи. Масову вакцинацію проти цього захворювання Всесвітня організація охорони здоров'я нині не рекомендує.

Лікування мавпячої віспи зазвичай симптоматичне. У разі появи ознак захворювання рекомендується звернутися за медичною допомогою, використовуючи засоби протиепідемічного захисту з метою запобігання поширенню хвороби.

"Перебувати на самоізоляції треба, допоки всі виразки (пухирці) не покриються кіркою, струпи не відпадуть, а під ними не утвориться новий шар шкіри. Важливо, що йдеться також про ті виразки, які знаходяться всередині тіла, до прикладу, в роті", — підкреслили в МОЗ.

Оценка материала:

5.00 / 1
У МОЗ розповіли про симптоми мавпячої віспи 5.00 5 1
Життя та Стиль / Суспільство
08.09.2022 543
Еще материалы раздела «Суспільство»