<
НОВИНИ ДНЯ: Коли винищувачі F-16 з'являться в Україні: експерт назвав важливі умови  Про що домовилися Путін та Кім Чен Ин: у господаря Кремля було дві мети – Портников  Як засолити огірки за 30 хвилин  Телескоп зафіксував галактику з чорною дірою масою як 200 мільйонів сонць  Експерти надали Раді безпеки ООН "неспростовні" докази використання Росією ракет з КНДР, - AP  Не тільки через війну. Чому Україну не беруть в НАТО  Рецепт вишневого пудингувсі новини дня
Життя та Стиль
Суспільство
11.09.2022 9322

Бабине літо в Україні 2022. Що таке бабине літо і коли на нього чекати?

Коли настане бабине літо цього року і якою є історія виникнення такого поняття.

Бабине літо – це народна назва періоду від кількох днів до трьох тижнів з теплою та сонячною погодою, що настає восени у Європі та Північній Америці після тривалого холодного періоду. Зазвичай під час бабиного літа встановлюється малохмарна суха погода з відносно високими температурними показниками. Причиною такого характеру погоди восени, як правило, є надходження теплої повітряної маси з південного заходу, тобто зі сторони Атлантичного океану, Середземного моря та країн Балканського півострова на фоні підвищеного атмосферного тиску, і стійкого, великого антициклону азорського або турецького походження. Пише Meteoprog.ua.

Загальні поняття

Варто відзначити, що справжнє бабине літо настає лише в тому випадку, коли вже почалася метеорологічна (кліматична) осінь, тобто коли середньодобова температура повітря зберігалася нижче +15 ° С протягом 5 - 7 днів. Також існує й інша методика визначення дати настання метеорологічного сезону, заснована на підрахунку сум від’ємних та додатних відхилень середньодобової температури відносно середніх багаторічних показників. У будь-якому разі, якщо ж метеорологічна осінь так і не настала, а у вересні встановилася тепла та сонячна погода, це не є бабиним літом, а вважається продовженням звичайного кліматичного літа, яке часто може затягтися. Наприклад, у 2020 році в Києві осінь настала лише 14 жовтня. Найбільш тривале бабине літо в Україні відзначалося у жовтні 2018 та 2019 років. У цей час було встановлено низку кліматичних рекордів. Початок бабиного літа залежить також від географічної широти. Наприклад, в Одесі нерідко воно фіксується у листопаді, а в столиці починаючи з середини вересня і аж до середини листопада. У 2010 році в Києві та багатьох інших містах нашої країни бабине літо було зафіксовано наприкінці листопада (22 – 28 листопада). У 2021 році кліматична осінь настала на початку вересня. Схожа картина вимальовується і цього року. А це означає, що прогнозована тепла погода у другій половині вересня вже претендує на звання бабиного літа, але не по всій території.

Походження терміну

Саму по собі назву «бабине літо» використовують переважно східні та західні слов'яни. Південні слов'яни – Болгари звикли говорити «циганське літо» і очікують на нього зазвичай до 15 вересня. У країнах з німецькою мовою називають ці дні «літом літніх жінок», голландці бабине літо звикли називати як «після літа». Жителі Франції називають його – «літом Святого Дені», в Італії цей період називається «літом Святого Мартіна».

Різні джерела по-різному дають інформацію з приводу виникнення назви теплого періоду початку осені. Але ні в кого не залишається сумніву, що цей термін народного походження. Є одна версія – за старих часів баби готували продовольчі та інші запаси на зимовий час. Цей відрізок осені називали не через теплу погоду. Просто в ці дні починалися жіночі турботи: баби м'яли та ткали пеньку. Літні місяці були найскладнішими для жінок. Вони працювали і в полі, і вдома. А коли підготовку до зими було закінчено, а врожай зібраний вони дозволяли собі відпочинок на початку осені. Днів для відпочинку відводилося досить мало, як і тривалість самого бабиного літа. За цим йшли жіночі роботи знову – рукоділля, стелили льон, пряли на веретені. Бабиним літом ще називали жіночий вік від 40 до 45 років, як і теплу, майже літню погоду ранньої осені.

У наш час бабине літо тісно прив'язане до церковного календаря та свят. Початок його позначено у календарі святом Симеона-літопроводця, а завершується в день Аспоса. У великій енциклопедії цей період визначається як: «Дні, коли на сонячному світлі в осінній період можуть зігрітися жінки похилого віку». Ще один варіант говорить, що назва утворилася на основі забобонів, у яких сказано про жінок, які мають владу над погодними умовами. Примха жінок повернула час назад і тепло літа тривало в осінній період. За старих часів назву бабиного літа асоціювали з назвою сузір'я, яке з'являлося на небосхилі в цю пору року. Сузір'я Плеяд у давнину носило народну назву – Баба.

Як бачимо, версій походження терміну досить багато і всі вони прив'язані до тих чи інших подій із життя селян, релігії, а також особливого періоду у сільському господарстві.

Прогнози на поточну осінь

Коли ж нинішнього року очікується наступ бабиного літа? Ми бачимо, що з перших днів вересня по всій Україні суттєво похолодало, місцями навіть були зафіксовані заморозки як на поверхні ґрунту, так і у повітрі. Тобто, ймовірно, що метеорологічна осінь вже настала як мінімум у північних, східних, та частково західних областях. Спираючись на свіжі прогностичні дані, можна сказати, що до кінця вересня не очікується яскраво вираженого теплого та сухого періоду з високими значеннями температури повітря. Погодні умови будуть відносно млявими без різких і значних температурних коливань. Винятком стане кінець цього тижня та початок наступного. Активний циклон принесе нестійку та дощову погоду на Правобережжя України. Денний фон температур при цьому коливатиметься в межах +16…+22 °С, вночі близько +5…+10 °С. У західних областях після проходження циклону очікуються більш високі температури у другій декаді місяця, тому в даному регіоні ймовірно, що бабине літо настане вже після 15 вересня. На решті території країни більш виражений період тепла можливо буде у жовтні, але поки що рано заглядати на такі далекі строки.

Оценка материала:

5.00 / 2
Бабине літо в Україні 2022. Що таке бабине літо і коли на нього чекати? 5.00 5 2
Життя та Стиль / Суспільство
11.09.2022 9322
Еще материалы раздела «Суспільство»