<
НОВИНИ ДНЯ: Коли фронт відчує американську допомогу? Оптимістичний і песимістичний сценарії  Боррель пояснив, чому США не збиватимуть російські ракети над Україною  Місія Juno NASA відобразила вулканічний світ супутника Юпітера  "Погрілися, пора померзнути": синоптик прогнозує потужну негоду в Україні  Як F-16 вплинуть на перебіг війни в Україні: Євлаш пояснив  "Погрілися, пора померзнути": синоптикиня уточнила прогноз погоди в Україні на четвер  Синоптик назвала точну дату, коли в Україні очікуються заморозкивсі новини дня
Бізнес
Економіка
24.09.2022 563

В Україні дешевшає гречка: що буде з цінами далі

В Україні поступово почала дешевшати гречка, у деяких магазинах кілограм крупи вже можна купити по 70 гривень. Але подальшого падіння цін не варто очікувати.

__krupa__kasha_freepik_com_5_650x410_24.09.22

Про це розповів економіст Олег Пендзин УНН. Пише rbc.ua.

Що буде далі із цінами

Ціни можуть знижуватися, але незначно. За словами Пендзина, якщо ціни сильно впадуть, фермерам не вигідно садитиме гречку наступного року. Також може бути дефіцит крупи через це.

"Бо якщо зараз ціна гречки опуститься нижче за собівартість, то наступного року її ніхто не посадить, а значить, буде дефіцит і висока ціна на продукт. Схожа ситуація була, здається, у 2011 році, коли фермери отримали великий урожай гречки і тому ціна впала. Тому у 2012 році її мало хто посіяв", - розповів економіст.

"Якщо і цього року виробники не запрацюють, цілком можливо, що наступного її не сіятимуть, ніхто не хоче працювати собі на збиток. Тому я не думаю, що ціна буде нижчою за собівартість", - додав він.

Чому крупа не може бути дешевою

Річ у тім, що собівартість гречки збільшилася у порівнянні з минулим роком. Подорожчали паливно-мастильні матеріали, що вплинуло на вартість польових робіт.

Крім того, щоб довести гречане зерно до стану крупи, його необхідно просіяти та очистити, далі слід процес лущення та шліфування. Для цього використовується електроенергія, яка також подорожчала.

"Якщо гречка дешевшатиме нижче за собівартість, фермери все одно змушені будуть її продавати, тому що потраплять у кредити, тому зараз їм потрібні гроші", - зазначив Пендзин.

Мало хто знає, що надлишок гречки раніше сформувався за рахунок зниження внутрішнього споживчого ринку.

За словами фахівця, гречка – досить специфічна культура. Адже в Європі її не вживають, тож туди неможливо продати продукт. До війни виробники експортували її до Росії та Білорусі, проте цей ринок закритий, з відомих нам причин.

Скільки зараз коштує гречка

Зазначимо, що зараз, наприклад, можна купити гречку і за ціною 61,99 гривні у мережі супермаркетів "Фора", на ринках її ціна стартує від 70 гривень.

Оценка материала:

5.00 / 2
В Україні дешевшає гречка: що буде з цінами далі 5.00 5 2
Бізнес / Економіка
24.09.2022 563
Еще материалы раздела «Економіка»