<
НОВИНИ ДНЯ: Буданов розкрив план зі знищення путінської армії в Україні  Допомога Україні від США: згідно з законопроєктом американська влада має розробити довгострокову стратегію підтримки  Перед вихідними дощів в Україні поменшає, але тепліше не стане  Чи зберігає Україна суверенітет та чи здатна ухвалювати власні рішення: думка громадян  Синоптики попереджають про сильні заморозки: де і коли суттєво знизиться температура  Україну накрило сильне похолодання: де 19 квітня будуть дощі, сніг та заморозки  Чехія планує передати Україні півтора мільйона снарядів до кінця року, - прем'єрвсі новини дня
Політика
Україна
30.09.2022 553

Резніков розповів про результати роботи супутника, який придбав Фонд Притули за кошти українців

Завдяки пожертвам українців сили оборони України отримали доступ до інформації з групи супутників компанії ICEYE.

958b40d8d32293fedacf66c5f9ca14eb_30.09.22

Міністр оборони України Олексій Резніков розповів про результати роботи та допомогу ЗСУ "народного" супутника, який Фонд Сергія Притула влітку придбав за гроші, які українці збирали на Bayraktar. Пише ТСН. 

Про це очільник Міноборони написав 29 вересня на своїй сторінці у Facebook.

Зокрема він наголосив, що очікування від користування супутником для якісного підвищення спроможностей ЗСУ повністю справдилися. Знімки безпосередньо розшифровують та опрацьовують фахівці воєнної розвідки Міноборони, які пройшли відповідне навчання.

"Зі зрозумілих причин не можу розкрити усіх подробиць, але тільки уявіть: за перші два дні роботи супутника було виявлено понад 60 одиниць бойової техніки, яку ворог намагався замаскувати в лісосмугах та за іншими перешкодами. Її виявили тому, що супутники ICEYE збирають інформацію за технологією Synthetic aperture radar (SAR). Зазначену техніку було б дуже складно або неможливо помітити засобами оптичних супутників. Натомість координати "схованого" були оперативно передані для завдавання вогневого ураження. Зокрема, у районі н. п. Хрещенівка та Українка на Херсонщині, а також поблизу Новоселівки на Донеччині", - зазначив міністр та додав, що тільки за ці два дні ворог втратив бронетехніки на більшу суму, ніж коштує весь проєкт із супутниками.

Резніков також назвав переваги, які надають супутники ICEYE. Серед яких, зокрема, по-перше, можливість комбінувати дані оптичних супутників від партнерів та дані SAR, що є особливо актуальними восени та взимку, коли погана погода, хмарність чи сніг, по-друге, моніторинг основних районів ведення бойових дій на півдні та сході. І по-третє, швидкість надходження відомостей від аналітиків до бойових підрозділів.

Нагадаємо, українці за лічені дні зібрали кошти на чотири "народні Байрактари", які дісталися ЗСУ абсолютно безкоштовно. А за 600 мільйонів гривень, які залишилися, благодійний фонд Сергія Притули придбав супутник. Він надав доступ до бази даних супутникових знімків компанії "ICEYE" більше ніж на рік, що дозволяє військовим планувати оперативні операції.

Оценка материала:

5.00 / 2
Резніков розповів про результати роботи супутника, який придбав Фонд Притули за кошти українців 5.00 5 2
Політика / Україна
30.09.2022 553
Еще материалы раздела «Україна»