<
НОВИНИ ДНЯ: В МВФ назвали суму бюджетної підтримки, яку потребує Україна цього року  Що означає знищення Ту-22М3 та чи поменшає атак на Україну: пояснення експерта  Синоптики розповіли про погоду на вихідні в Україні  Де дешевше жити: Держстат опублікував рейтинг українських регіонів  Освіта мрії. Як школярам з України вступити до Гарварду і що для цього потрібно  Чи довіряють українці офіційним повідомленням про війну: дані опитування  На вихідних в Україні дощитиме, на сході вдень до +22°всі новини дня
Життя та Стиль
Суспільство
30.09.2022 947

Чи буде в Україні "бабине літо" і коли випаде перший сніг: прогноз синоптика

В Україні зазвичай "бабине літо" спостерігається на початку - в середині жовтня. Однак, синоптики кажуть, що цьогоріч у цей період може бути дощ та навіть сніг.

_kolazh_869_650x410_30.09.22

Про це Meteoprog розповів синоптик та кандидат географічних наук Ігор Кібальчич.

За словами фахівця, вересень виявився вологим та прохолодним. Кількість опадів перевищила норму у 2-3 рази, за винятком південних областей. У центральних, північних та західних регіонах місцями випало 100- 172 мм, у Карпатах 203 - 338 мм.

Температура повітря була нижчою за норму, через хмарне небо. Також у високогірній частині Карпат випадав сніг. Лише в останні дні вересня погода порадували українців теплими сонячними днями.

Що буде у жовтні

Кібальчич каже, що у жовтні середньомісячна температура, за розрахунками Українського гідрометцентру, опиниться в межах +6…+9ºС, у південній частині +10…+11ºС.

"Перша декада місяця очікується прохолодною, але потім поступово із середини жовтня температура трохи підвищиться, хоча і не у всіх областях", - розповів він.

Окрім того, ще можливе "бабине літо", але про його терміни та тривалість ще невідомо.

Також кількість опадів в Україні, ймовірно, буде перевищувати норми на 20 - 40%. До того ж лише на півдні країни зволоження буде помірним, подекуди навіть з дефіцитом дощів.

Сумарна кількість опадів за жовтень у деяких містах становитиме 40 - 80 мм, у Карпатах близько 100 - 130 мм. Також перший сніг у деяких регіонах країни може випасти вже у другій декаді жовтня, що не є аномальним для другого місяця осені.

"Жовтень позиціонує себе як "перехідний" місяць від літніх до зимових процесів, тому прогнозування синоптичних умов із тривалою завчасністю є в цей період дуже складним завданням", - йдеться у повідомленні.

Раніше ми повідомляли, якою буде погода в жовтні.

Оценка материала:

5.00 / 2
Чи буде в Україні "бабине літо" і коли випаде перший сніг: прогноз синоптика 5.00 5 2
Життя та Стиль / Суспільство
30.09.2022 947
Еще материалы раздела «Суспільство»