<
НОВИНИ ДНЯ: Портал в інший світ: біля берегів Мексики знайшли бездонну вирву з таємними тунелями  Повістки на блокпостах: що потрібно знати з ухваленням нового закону про мобілізацію  Переговори з Росією можливі: Кулеба назвав дві головні умови  Чому у бабусі однаково смачніше: всі секрети та хитрощі приготування пасок  Паска, панетоне, коломба: головні відмінності великодньої випічки  На Великдень погода в Україні зміниться, - синоптик Діденко  У Міноборони обіцяють запровадити електронну чергу до ТЦК: коли запрацюєвсі новини дня
Політика
Світ
05.10.2022 663

Втекти не можна залишитися: як і за скільки російські ухилянти тікають від мобілізацї за кордон

Чартером, вертольотом і навіть на повітряній кулі: як тільки не пропонують росіянам-утікачам перетнути кордони з Грузією чи Казахстаном.

f5a8c85088e2a689b88e8f9b69375d93_05.10.22

Швидко втекти від мобілізації - задоволення не з дешевих. У цьому переконалася кореспондентка ТСН, яка тиждень під прикриттям моніторила у російських чатах усі послуги, які нині пропонують дезертирам.

Хто і скільки заробляє на призовниках, які хвороби вони собі купують - у сюжеті ТСН.

"Допоможіть перетнути кордон. Нас двоє - я та мій чоловік. Свекрусі вже вручили повістку на чоловіка, боїмося, що не пропустять", - цю легенду розповідатимемо на всіх телеграм-каналах, що утворилися одночасно із чергами росіян на кордонах із Грузією та Казахстаном.

Бізнес на росіянах-втікачах від мобілізації у прикордонних регіонах виріс миттєво. Найприбутковіший - грузинський стартап. Чого тільки тут не пропонують, аби полегшити перетин ухилянтам. Звичайно ж за гроші:

  • перевірений провідник, який довезе до Ларса в об'їзд заторів (200$),
  • продам велосипед (600 $),
  • перетнути кордон на вертольоті у Верхній ларс без черги (1000$).

Телефонуємо на перший номер телефону. Там за 200-250 доларів пропонують підвезти до пропускного пункту на мотоциклі: "Або через гору в об'їзд вас двох відразу, а там доведеться ще кілометрів три пішки. Там вже машини впритул стали, немає варіантів проїхати якось. На машині ви довго стоятимете - я вам відразу кажу".

У наступному оголошенні за 600 доларів обіцяють - мигалками довезуть і внесуть до віп-списків до прикордонників. "Ми заповнюємо заявки, надсилаємо, а митниця їх опрацьовує. Далі інформація передається екіпажу ДІБДР. Ви їдете з їхнім супроводом", - кажуть "бізнесмени". Втім, тут закрадається сумнів: чи бува не шахраї, бо просять усю суму наперед.

Заробляють на ухилянтах тут усі: навіть втікачі один на одному: "Пише в чаті Верхнього Ларса, мовляв у мене є три місця вільних. 40 тисяч за місце. За хвилину пише, що залишилося одне місце за 60 тисяч".

Власне, з чату швидко стає зрозумілим, що тут ніхто нікому не брат, а кожний сам за себе .

За легендою, у мого чоловіка вже є повістка. Саме тому шукаємо тих,  хто пропонує владнати цю проблему. Є хороша пропозиція, у ній все, як у радянські часи: зверніться сюди, скажіть що від Ілони. Дотримуємося інструкції. Ось що рятує від мобілізації:

  • документ з клініки, який підтверджує, що у людини ВІЛ: ціна 650 доларів (це, щоб не забрали);
  • запрошення до клініки на лікування з діагнозу ВІЛ: 450 доларів (дає виїзд за кордоном).

За 1100 доларів вас проведуть по всіх базах данних, як хворого на ВІЛ.

На кордоні з Казахстаном черга не менша. Чим ближче до КПП, тим дорожче: місце за 900 метрів віддадуть за 700 доларів, стати одразу за 700 метрів до в'їзду - 1000 доларів, а наблизитись на 150 метрів коштує 3,5 тис. доларів. Хто не заплатив, то стоїть по кілька діб.

Деякі росіяни не витримують і повертаються, але перед цим продають своє місце в черзі. Це трохи дешевше за казахів. Пропонують перетнути кордон навіть літаком: "Доброго ранку, панове втікачі. Я уральський бізнесмен. Я  реально можу організувати чартер. АН-24 готовий забрати 40 пасажирів з Куромоча відправити до Уральська. Вартість 200 тисяч рублів".

За приблизно 3,5 тис. доларів у чаті пропонують роботу після приїзду. Щоправда не в центральних містах, а в місті Аркалик. Фахівці там потрібні там на будівництво. Зарплату обіцяють 100-150 тис. тенге. Це 200-300 доларів. Здається, тепер черга казахів складатиме анекдоти про нових російських гастарбайтерів.

Оценка материала:

5.00 / 1
Втекти не можна залишитися: як і за скільки російські ухилянти тікають від мобілізацї за кордон 5.00 5 1
Політика / Світ
05.10.2022 663
Еще материалы раздела «Світ»