<
НОВИНИ ДНЯ: Як приготувати вишневий клафуті  Західним областям у вівторок прогнозують послаблення спеки  Не тільки ТЦК. Хто де і як може перевіряти військово-обліковий документ  Чому Путін кинувся шукати підтримки у Кім Чен Ина: Зеленський назвав дві причини  Чому Україну "накрила" спека й коли температура спаде: пояснення експерта  Мобілізація по-новому: Зеленський зробив заяву  Росія стрімко втрачає свою авіацію: ISW оцінив наслідки за останній часвсі новини дня
12.10.2022 484

Українці за кордоном почали знімати вдвічі менше готівки — НБУ

Обсяги зняття готівки українцями, які вимушено перебувають за кордоном, скоротилися вдвічі завдяки запровадженню Національним банком України лімітів на відповідні операції.

Про це повідомили у пресслужбі регулятора у відповідь на запит Економічної правди.

Так, якщо у травні обсяг операцій зі отримання готівки з українських карток за кордоном сягав еквівалент 35 млрд грн, то за підсумками серпня він скоротився до 16,92 млрд грн. Для порівняння, до початку широкомасштабного вторгнення росії, у січні цього року, відповідний показник складав еквівалент 1,2 млрд грн.

Як наслідок, у Нацбанку вважають, що їм вдалося щонайменше зменшити масштаби непродуктивного виведення валюти з України в обхід обмежень, зокрема так званого "карткового туризму".

"Зменшенню масштабів так званого "карткового туризму" також сприяло надання можливості громадянам з 21 липня купувати безготівкову іноземну валюту обсягом до 50 тис. грн (в еквіваленті) на місяць з одночасним вкладенням на депозит на три місяці, а також розширення відповідного ліміту до 100 тис. грн (в еквіваленті) з 1 жовтня 2022 року", — відзначають в НБУ.

Водночас там додають, що точно оцінити обсяги непродуктивного відпливу капіталу неможливо, адже одні і ті ж операції можуть використовуватися як на критичні цілі, так і з метою виведення капіталу з країни.

Оценка материала:

5.00 / 1
Українці за кордоном почали знімати вдвічі менше готівки — НБУ 5.00 5 1
Бізнес / Фінанси та банки
12.10.2022 484
Еще материалы раздела «Фінанси та банки»