<
НОВИНИ ДНЯ: Все про ТЦК в Україні: що це за структура, ким керуються та фінансуються  Наступ Росії на Харківщину: Блінкен відповів, чи зможе Україна утримувати лінію фронту  "Ми не хочемо приховувати дезертирів, які втекли з країни": у Швейцарії заговорили про повернення українців  Помірні зливи та заморозки: прогноз погоди в Україні на 14 травня  Мобілізація по-новому: хто може виїхати за кордон і що для цього потрібно  У Трампа згадали про Україну при формуванні президентської програми нацбезпеки  На початку тижня в Україні стане ще холодніше: прогноз погоди на 13 травнявсі новини дня
Політика
Україна
14.10.2022 474

Пентагон розлючений вимогами Маска платити за Starlink в Україні – CNN

З моменту їх прибуття в Україну минулої весни термінали супутникового інтернету Starlink, які випускає компанія SpaceX Ілона Маска, стали важливим ресурсом для української армії, який допоміг вести бій і підтримувати зв’язок навіть в умовах, коли війна з Росією знищила звичайні інтернет-мережі і інфраструктуру мобільного покриття.

До цього часу Україна отримала приблизно 20 тисяч терміналів Starkink. Маск написав у Twitter, що їхня робота коштувала SpaceX 80 мільйонів доларів, але до кінця року ця сума перевалить за 100 мільйонів. Але цій щедрості скоро може настати кінець. Компанія SpaceX попередила Пентагон, що вона може припинити фінансування послуг в Україні, якщо американська армія не погодиться витрачати на це свої десятки мільйонів доларів на місяць, пише ZN.ua.

Документи, які опинилися в розпорядженні CNN, свідчать, що минулого місяця SpaceX відправив листа в Пентагон, в якому йдеться, що компанія більше не може продовжувати фінансувати послуги, як раніше. Компанія також попросила Міноборони США взяти на себе витрати українського уряду і армії, пов’язані зі зв’язком Starlink. В SpaceX стверджують, що це буде коштувати більше 120 мільйонів доларів до кінця року, а в наступні 12 місяців за супутниковий інтернет доведеться заплатити 400 мільйонів.

«Ми не в стані й надалі жертвувати термінали Україні або фінансувати роботу тих терміналів, які вже є, впродовж невизначеного періоду», - написав директор SpaceX з державних продажів у листі до Пентагону, який був надісланий у вересні.

Серед документів, які SpaceX відправив американському Міноборони і які опинилися в розпорядженні CNN, є раніше невідомий запит до Маска від головнокомандувача Збройних сил України Валерія Залужного з проханням надати майже 8 тисяч терміналів Starlink. В окремому супровідному листі до Пентагону зовнішній консультант, який працює на SpaceX, написав: «SpaceX постав перед надзвичайно складним питанням. Я не думаю, що у компанії є фінансова можливість надати додаткові термінали чи послуги, як просив генерал Залужний».

Оценка материала:

5.00 / 1
Пентагон розлючений вимогами Маска платити за Starlink в Україні – CNN 5.00 5 1
Політика / Україна
14.10.2022 474
Еще материалы раздела «Україна»