НОВИНИ ДНЯ: В Україні 29 березня - дощі та сильний вітер, вдень до 16°  Чи мобілізують випускників перед вступом на магістратуру чи аспірантуру: відповідь Зеленського  Путін видав чергову хвору маячню: що сказав цього разу  Коли ховатимуть героїв на Військовому меморіальному кладовищі: у Мінветеранів назвали терміни  У частині України оголосили штормове попередження: де очікувати негоду  У Міноборони роз'яснили оновлений процес мобілізації згідно з новим законопроєктом  Нові акцизні ставки на сигарети в євро є важливою євроінтеграційною вимогою, - експертвсі новини дня
27.10.2022 689

Банки скорочують кредитування населення та посилюють вимоги до позичальників

Наслідки війни з Росією дедалі більше сповільнюють розвиток кредитування. Упродовж наступних 12 місяців банки очікують, що кредити домогосподарствам надалі скорочуватимуться, якість кредитного портфеля клієнтів погіршуватиметься.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням Опитування про умови банківського кредитування НБУ (IV квартал 2022 року)

Попит

Попит на кредити населенню знижується три квартали поспіль. Скорочення зумовлене переважно погіршенням споживчих настроїв. Негативно на попит на іпотеку впливали цінові умови - оцінки їхнього впливу історично найвищі. Додатково падіння попиту на іпотеку підсилили несприятливі перспективи ринку нерухомості. Головним чинником падіння попиту на споживчі кредити було скорочення витрат на товари тривалого вжитку, зазначили в НБУ.

У ІV кварталі фінустанови очікують подальшого скорочення попиту на кредити населенню, найбільше - на іпотеку.

Умови кредитування

За даними опитування, стандарти роздрібного кредитування посилювалися, більшою мірою для іпотеки. На це вплинули погіршення очікувань економічної активності та інфляційних очікувань, а також вища вартість ресурсів та балансові обмеження. Додатково на посилення стандартів іпотечних кредитів вплинули негативні очікування стосовно перспектив ринку нерухомості, а споживчих кредитів - очікування погіршення платоспроможності споживачів та несприятливі курсові очікування.

У ІV кварталі стандарти кредитування населення посилюватимуться, більшою мірою це стосується іпотеки. За результатами поточного опитування, рівень схвалення заявок на роздрібне кредитування скоротився. Банки посилили умови схвалення заявок на іпотеку: збільшили відсоткові ставки, заставні вимоги та співвідношення суми кредиту і вартості іпотечної застави. Водночас фінустанови зменшили строк і розмір споживчого кредиту, а також збільшили його вартість, зазначили в НБУ

Поточне опитування проводилося з 16 вересня до 7 жовтня 2022 року серед кредитних менеджерів 26 банків, частка яких у загальному обсязі активів банківської системи становить 93%. Результати опитування відображають думку респондентів і не є оцінками чи прогнозами Національного банку України.

Нагадаємо, середні відсоткові ставки за новими кредитами банків для населення у вересні 2022 року зросли у гривні зросли на 13,0 в.п. до 36,1% річних.

Оценка материала:

5.00 / 3
Банки скорочують кредитування населення та посилюють вимоги до позичальників 5.00 5 3
Бізнес / Фінанси та банки
27.10.2022 689
Еще материалы раздела «Фінанси та банки»