<
НОВИНИ ДНЯ: Глава "Нафтогазу" закликав ЄС передати Україні ППО для захисту підземних газосховищ  Україну розігріє до +26: прогноз погоди на 2 травня  Трамп вимагає від Європи "збільшити розмір підтримки України до американського"  Столтенберг назвав перешкоду вступу України до НАТО  Перший день травня в Україні буде сухим і теплим  В Україні пануватиме суха і тепла погода: прогноз погоди на 1 травня  Вдома дешевше? У скільки українцям обійдеться паска на святовсі новини дня
Політика
Україна
13.11.2022 804

Удар по Путіну і всій його владній вертикалі: експерт озвучив наслідки втечі росіян із Херсона

Втрата Херсона стане поразкою не лише для збройних сил РФ, але й для російської пропаганди.

38d5a99ab23246f4e1c6b6d140cfca9f_13.11.22

Єдиний окупований росіянами від часу повномасштабного вторгнення 24 лютого обласний центр України був сакралізований російською пропагандою як надважливий форпост, тому його звільнення ЗСУ обернеться болісним ударом по усій владній вертикалі президента Путіна.

Таку думку висловив в ексклюзивному інтерв’ю ТСН.ua політичний експерт Станіслав Желіховський.

Наслідки для Путіна та його пропаганди

“Херсон був оголошений Путіним своєрідною фортецею, за яку росіяни повинні були боротися, адже це єдиний обласний центр, який росіяни змогли захопити”, - нагадав він.

Тому, за його словами, відступ росіян буде поразкою не лише для збройних сил РФ, але й для російської пропаганди.

“Багато місяців вони говорили, що Херсон є сакральним місцем для звитяги російських військ. І тут вони наступають на ті самі граблі, що і в ситуації з островом Зміїний. Коли вони висадилися на цей острів, різноманітні пропагандисти, включно з Олександром Дугіним (один з ідейних натхненників війни з Україною, до якого прислухається Путін, - ТСН), говорили про символічне значення цього острова — мовляв, це “місце поховання давньогрецького героя Ахілеса” і “хто володіє цим островом, той володіє світом”. Вони самі його возвеличили і з ганьбою залишили. Тут ситуація схожа”, - відзначив Желіховський.

Експерт вважає, що відступ росіян із Херсона варто сприймати не лише як поразку воєнної машини Кремля, але і його пропагандистської складової.

“Це буде неабияким ударом по Путіну та всій його владній вертикалі”, - резюмував експерт.

Що сприяло звільненню Херсона

Звільнення Херсона політолог назвав позитивним сигналом, хоча сам відступ росіян був прогнозований. Для того, щоб російська армія залишила українське місто, було кілька передумов.

Найперше, за словами Желіховського, це те, що Росія почала виснажуватися в цій війні.

“Фронт надто великий, і Росія таких масштабних операцій не проводила ніколи, не розрахувала свої сили на таку довгу воєнну кампанію і зараз не може протидіяти натискові ЗСУ”, - зазначив експерт.

Окрім того, велику роль відіграла західна допомога Україні, оскільки без передового озброєння контрнаступ був би неможливими, а також підтримка цивільних місцевих мешканців, які, перебуваючи під окупацією, займалися підривною діяльністю.

"Росіяни вже не мають змоги утримувати таку територію. Подібна історія була на Харківському напрямку, але тут значно серйозніша ситуація, на цій ділянці перебуває велика кількість підготовлених російських військ", - наголосив Желіховський.

Нагадаємо, експерти прогнозують, що після деокупації Херсона Збройні сили України не будуть одразу прориватися на лівий берег Дніпра, але вивільнять сили для контрнаступу в Запорізькій і Луганській областях.

Оценка материала:

5.00 / 1
Удар по Путіну і всій його владній вертикалі: експерт озвучив наслідки втечі росіян із Херсона 5.00 5 1
Політика / Україна
13.11.2022 804
Еще материалы раздела «Україна»