<
НОВИНИ ДНЯ: Сильні заморозки накриють Україну: де буде "мінус"   Військовий облік українців за кордоном: як оновити свої дані для ТЦК та що загрожує у разі відмови  Скільки українців можуть отримати право на новий статус у Чехії  Коли пілоти, які вирушили на навчання до Британії, сядуть за штурвал F-16: відповідь Євлаша  Синоптики попереджають про сильні заморозки: де і коли суттєво знизиться температура  МВФ оцінив кількість населення України та дав прогноз на найближчі роки  Актив для інвестицій та платіжний інструмент. Що таке криптовалютавсі новини дня
Бізнес
Нерухомість
18.11.2022 1282

Продажі квартир у новобудовах Києва впали у 10-15 разів

Кількість угод із продажу квартир у новобудовах Києва впала практично до нуля. Якщо до 24 лютого популярні девелопери столиці продавали по 150-250 квартир на місяць, то зараз таких угод лише десяток чи трохи більше.

Про це повідомляє РБК-Україна.

Кількість угод із купівлі житла в новобудовах Києва впала в 10-15 разів. Але навіть за низького попиту вартість квадратного метра все одно зростає, розповіла РБК-Україна експертка ринку нерухомості Вікторія Берещак.

За її словами, це відбувається з двох причин: собівартість усіх видів робіт зросла, оскільки дорожчають матеріали та потрібно налагоджувати нові ланцюжки поставок. Багато матеріалів через зупинку роботи заводів треба заводити з-за кордону.

Через втрату потужностей українських заводів треба завозити матеріали з-за кордону, порушилися звичні логістичні ланцюжки. Багато співробітників пішли у ЗСУ та інші сили оборони. Брак кваліфікованих кадрів, висока інфляція та здорожчання будматеріалів впливає на собівартість будівництва.

"Друга причина – курс долара. Спочатку НБУ утримував долар, а коли його відпустили у вільне плавання, була якась розбіжність: девелопери всі ще намагалися тримати ціни, але вже витрачали на потреби об'єкта вже більше грошей, оскільки все вже подорожчало", – зазначила експерт.

За її оцінками, вже ближче до осені ціни на житло почали показувати реальну вартість на ринку та суттєво підвищуватись.

Падіння рівня продажів підтверджує й експерт консалтингової компанії SV Development Сергій Костецький. За його словами, зараз людей більше цікавить вторинка – купують переважно житло у власників на вторинному ринку.

"Вибір квартир зараз величезний. На кожного клієнта припадає близько 50 пропозицій квартир, які відповідають його побажанням та критеріям. На практиці житло купують дешевше, ніж пропонується в оголошеннях. Щоб угода відбулася, клієнтам пропонують знижки", – зазначив експерт.

Оценка материала:

5.00 / 2
Продажі квартир у новобудовах Києва впали у 10-15 разів 5.00 5 2
Бізнес / Нерухомість
18.11.2022 1282
Еще материалы раздела «Нерухомість»