<
НОВИНИ ДНЯ: Українці відповіли, що робитимуть у разі загострення або затягування війни  Як зробити різнокольорові яйця за допомогою натуральних барвників  В Україні об'єднують університети. Навіщо це роблять і хто підпаде під укрупнення  Уряд вирішив продати великий готель в центрі Києва  Лукашенко заявив, що сусідні країни "озброєні до зубів", і пригрозив "ядеркою"  Глазур для паски: 11 хитрощів для ідеального приготування  Коли Поливаний понеділок 2024 року: дата, історія та звичаї святавсі новини дня
Політика
Європа
24.11.2022 403

Молдова звинуватила Росію в енергетичному шантажі та "готова до будь-якого сценарію"

Молдова заявила, що Росія не надсилала сигналів про припинення постачання газу наступного місяця, але готова до будь-якого сценарію, оскільки Москва використовує енергоресурси як "інструмент шантажу".

dscf2800_id84141_1300x867_7_650x410_24.11.22

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на Reuters.

Державна російська компанія "Газпром" у вівторок звинуватила Україну в "осіданні" газу, призначеного для Молдови, заявивши, що з 28 листопада вона може почати скорочувати постачання газу до Молдови, яке проходить через Україну.

Кишинів, який залежить від постачання газу з Росії, заявив у середу, що платитиме за будь-які поставки газу.

"Сигналів про те, що Росія припинить постачання газу до Молдови в грудні, немає. Але уряд готовий до будь-якого сценарію, оскільки Росія продовжує використовувати енергоресурси як інструмент шантажу", - заявила прем'єр-міністр Наталія Гаврилиця.

Відкидаючи звинувачення "Газпрому", віце-прем'єр Молдови Андрій Спіну заявив: "Газпром звинувачує Україну та Молдову у тому, чого не відбувається". За його словами, Молдова зарезервувала на зиму в українських сховищах понад 200 млн кубометрів газу. "Для тиску, шантажу та обману більше немає місця. Разом ми досягнемо енергетичної безпеки", - заявив Спіну.

Попри міцні історичні та мовні зв'язки із сусідньою країною-членом Європейського Союзу, Румунією, Молдова в імпорті газу залежить виключно від "Газпрому" і значною мірою залежить від російських енергоресурсів.

Президент Молдови Майя Санду заявила в понеділок, що її крихітна країна може зіткнутися із суворою зимою через "гостру" енергетичну кризу, яка може розпалити народне невдоволення, оскільки війна Росії в Україні загрожує постачанням енергоносіїв і призводить до зростання цін.

Оператор газотранспортної системи України (ОГТСУ) заявив у вівторок, що "Газпром" підтасовує факти, "щоб виправдати рішення щодо подальшого обмеження обсягів постачання газу до європейських країн".

"Це спроба вкотре чинити політичний тиск виключно у комерційних відносинах", - заявила директор із державних та міжнародних зв'язків ОГТСУ Ольга Бєлькова.

Оценка материала:

5.00 / 2
Молдова звинуватила Росію в енергетичному шантажі та "готова до будь-якого сценарію" 5.00 5 2
Політика / Європа
24.11.2022 403
Еще материалы раздела «Європа»