НОВИНИ ДНЯ: Брехня Трампа: політик розповів вигадану історію про "запис" свого дзвінка до Зеленського  Британія радить Україні зосередитися на ударах по Криму та відкласти контрнаступ - Sunday Times  Як приготувати мигдальне молоко в домашніх умовах: рецепт  Переговори з Росією: чому насправді США та Німеччина бояться поразки Путіна у війні  Жителів Київської області попередили про дощ та сніг: Гідрометцентр розповів про погоду на початку тижня  Дощі, тумани і температурні гойдалки: прогноз синоптика на новий тиждень  Законні цілі. Чи можуть удари по НПЗ "знекровити" Росію та допомогти Україні на фронтівсі новини дня
Політика
Світ
26.11.2022 721

Стало відомо, скільки грошей Росія витратила на війну проти України: підрахунки Forbes

На сьогодні РФ доводиться витрачати на війну щонайменше 10 млрд дол. на місяць.

Росія витратила на війну проти України вже близько 82 млрд дол., що становить чверть доходів країна-агресорки за 2021 рік. Пише ТСН. 

Про це повідомляє Forbes.

Йдеться про прямі витрати Росії, необхідні для підтримання бойових дій. Окрім того, до названої суми не входять стабільні видатки держави на оборону або пов’язані з економікою втрати.

Так, зазначається, що 2021 року всі бюджетні доходи РФ становили 340 млрд дол. Тобто країна-агресорка вже витратила чверть минулорічних доходів на воєнні дії.

"Якщо навесні такі витрати могли виглядати цілком прийнятними, зважаючи, що тільки ЄС платив за нафту і газ Росії близько 1 млрд євро на день, то зараз ситуація інша", – звернули увагу автори статті.

Водночас знижуються доходи федерального бюджету РФ від експорту нафти й газу. Країна вже втратила більшу частину європейського газового ринку після того, як зупинила постачання через "Північний потік". Окрім того, від грудня набудуть чинності санкції щодо російської нафти.

А розв’язана Росією війна вимагає дедалі більше грошей. Так, восени відповідні витрати в агресорки зросли уддвічі. Станом на сьогодні війна потребує щонайменше 10 млрд дол. на місяць.

За дев’ять місяців війни проти України Росія витратила:

  • 28,7 млрд дол. на забезпечення армії;
  • 20,8 млрд дол. склали втрати військової техніки;
  • 15,6 млрд дол. – зарплати;
  • 9,4 млрд дол. – компенсації загиблим;
  • 7,7 млрд дол. – компенсації пораненим.

Нагадаємо, в середині листопада видання CBS News писало, що в Росії розпочався процес глибокої рецесії. Зокрема, обсяги виробництва в країні скорочуються протягом двох кварталів поспіль, ситуація в економіці погіршується через оголошену мобілізацію.

А видання Bloomberg писало, що Росія купує через треті країни холодильники і пральні машини, аби, можливо, чипи з них використовувати у своїй військовій техніці. Таких чипів вкрай бракує через запроваджені санкції.

За оцінками політичного та економічного експерта Валерія Клочка, в Росії – проблема з озброєнням та боєприпасами, яких, зокрема, не вистачає для мобілізованих. Запаси вичерпуються.

Оценка материала:

5.00 / 2
Стало відомо, скільки грошей Росія витратила на війну проти України: підрахунки Forbes 5.00 5 2
Політика / Світ
26.11.2022 721
Еще материалы раздела «Світ»